Torsdag la Astrid Dyve (61) fra Stavern ut et innlegg på facebookgruppa «Stavern by – hele året!». Hun gikk tur i Brunlaskogen, da hun fikk øye på en gammel gjenstand som lå mellom vikinggravene.

Gjenstanden var såpass rusten, så jeg tenkte at den kanskje var helt fra vikingtiden, sier Dyve, og legger til:

– Jeg snakket med mannen min, og begge to var usikre på om dette var noe vi skulle melde inn til fylkeskommunen. Så jeg la ut et innlegg på facebookgruppa.

Innlegget til Dyve fikk stor respons, og det var mange som var uenige om man var pliktig til å melde inn gjenstanden eller ikke.

Vi bor jo på en plass hvor det er mye historie, så det er nok lurt at folk får greie på hva man skal gjøre når man finner slike gjenstander, sier Dyve.

LES OGSÅ: August elsker laksefiske – og mange kan få det som ham

Pliktig til å melde inn

Trude Aga Brun er rådgiver i Kulturarv i Vestfold og Telemark fylkeskommune. Hun forteller at i situasjoner som denne, bør man kontakte fylkeskommunen.

Hvis man finner en gjenstand og mener at den kan være helt fra vikingtida eller middelalderen, kan man sende en mail til Kulturarv hvor du legger ved et bilde av gjenstanden. Er du usikker på om gjenstanden er gammel, anbefaler vi å uansett sende en mail.

Er man pliktig til å melde inn slike gjenstander?

Ja, hvis gjenstanden er helt fra middelalderen eller vikingtida, er man pliktig til å melde inn, sier Brun.