Gå til sidens hovedinnhold

Asylmottak i Larvik

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse korona-tider er det utrolig at UDI ikke må ha en tettere dialog med en kommune når de vedtar et asylmottak, skriver nyhetsredaktør Henning Rugsveen i Østlands-Posten den 24. april. Selvsagt.

Dette handler ikke om Larvik er for eller imot flyktninger, skriver Rugsveen videre. Det er jeg ikke enig i.

Dersom UDI hadde vært i tett dialog med Larvik kommune før de vedtok et asylmottak i Larvik, kunne utfallet blitt et annet. For dersom et flertall av politikerne i kommunestyret hadde sagt nei til et asylmottak i Larvik, ville det ikke vært like enkelt for UDI å vedta et asylmottak. Det ville i alle fall vært utrolig arrogant av UDI å vedta et asylmottak i Larvik dersom de folkevalgte var imot. For øvrig mener jeg det er på tide med en folkeavstemning i Larvik om vi skal ta imot flere asylsøkere eller ikke.

Kommunen har over flere år vist at de gjør en solid jobb med å integrere flyktninger, skriver Rugssveen. Han trekker også fram Sylvi Listhaug, og hevder at hun som minister har snakket positivt om Larviks supermottak. Det har vært asylmottak i Larvik i mange år, og jeg tviler på at Sylvi Listhaug mener at det skal være asylmottak i Larvik til evig tid. Larvik trenger en pause i å ta imot asylsøkere. Kommer det for mange asylsøkere til Larvik blir det vanskelig å integrere alle som kommer.

På grunn av Koronaviruset har Norge gjeninnført grensekontroll og karanteneregler.

Det har aldri vært tema for asylpolitikken i Norge at asylsøkerne kan være smittebærere av for oss ukjente sykdommer. Det kom et blaff om dette under folkevandringskrisen fra 2015, men folkemyndighetene var raske med å legge lokk på saken. Det er altså ikke det at vi ikke vet at folk kan være bærere av mer eller ukjente sykdommer – det lærer vi til gagns under koronapandemien som vi nå står midt oppi – men selv da har vi ikke iverksatt tiltak som tilsier at alle asylsøkere skal avvises på grensen.

Asylsøkerne som kommer til Larvik kan være bærere av for oss ukjente sykdommer, og dette er da enda en grunn for Larvik til å ikke ta imot asylsøkere. Nå får det være opp til andre kommuner om de vil ta imot asylsøkere. Larvik har tatt imot mange nok, og må beskytte sine egne innbyggere i en vanskelig tid. Ikke minst alle de eldre og sårbare innbyggerne i kommunen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.