Gå til sidens hovedinnhold

33 år med kulturhus

Artikkelen er over 14 år gammel

I dag har Tore besøkt kulturhuset i Adelaide.

Onsdag gir trolig kommunestyret i Larvik endelig grønt lys for kulturhuset Bølgen på Sanden.

Adelaide, den største byen i staten Sør-Australia, har hatt kulturhus i 33 år. Adelaide Festival Centre ble åpnet i 1973 – og dette ble ansett som en av de største kulturelle begivenhetene i hele Australia. Men bare tre måneder senere ble det legendariske Operahuset i Sydney satt i drift. Kulturhuset i Adelaide kostet bare en tiendedel av Operahuset i Sydney. Huset i Adelaide ble også bygd på bare en tiendedel av tiden.

Det er artig for en larviksmann å høre om prosessen forut for realiseringen av kulturhuset i Adelaide. I Larvik har man diskutert i det vide og brede i rundt 15 år, før det kom noe konkret på papiret. Det er imidlertid veldig kort tid i forhold til hvor lang tid det tok i Adelaide. Åpningen skjedde altså i 1973, men 112 år før det foreslo byens ledende avis, The Advertiser, at det burde settes opp et teater- eller kulturhus på North Terrasse – omtrent den beliggenheten det ble til slutt – bare noen steinkast fra elva Torrens.

Til forskjell fra Bølgen i Larvik, er det ikke noen kino i Adelaide Festival Centre. Dette behovet dekkes andre steder i byen. Men kulturhuset har tre teatersaler, deriblant en hovedsal som har rundt 1.000 sitteplasser. I tillegg inneholder huset diverse kafeer, administrasjon og dessuten ikke minst et utendørs amfiteater. Dessuten er det store arealer utendørs som brukes til en rekke arrangementer. Sist helg var det svært folksomt der, med utstilling og salg av brukskunst. Alle lag av befolkningen besøker kulturhuset, ble jeg fortalt, og en rekke aktiviteter er gratis.

Kulturhuset har for eksempel et fantastisk orgel med 4.250 piper. Dette ble hovedsakelig finansiert med donasjoner av innbyggerne i Sør-Australia, og første konsert ble holdt i 1979 – i samarbeid med Adelaide Symfoniorkester, som er svært anerkjent i Australia.

Hva med driften? I 1973 finansierte lokale myndigheter 60-70 prosent av driften. I dag er det 11 prosent. I tillegg er man helt avhengig av bidrag fra næringslivet.

Hvor mange ansatte har kulturhuset i Adelaide? Når huset ble bygd, trodde man at det var behov for et dusin ansatte. I dag har Adelaide Festival Centre over 200 heltids- og deltidsansatte.

I dag regnes Sør-Australia som selve festivalstaten i landet. Og det er ikke minst takket være Adelaide Festival Centre. Man skulle vel tro at også Larvik kommer på kulturkartet når Bølgen er på plass.