Gå til sidens hovedinnhold

Avslutter travelt jubileumsår med konsert i Larvik kirke

Artikkelen er over 1 år gammel

Nanset Blåseensemble og dirigent Odd Terje Lysebo har i 2019 markert at de har samarbeidet i 50 år. Lørdag kveld holdes den siste av fem jubileumskonserter i Larvik kirke.

– Vi syntes dette var en fin måte å avslutte konsertrekken på. Nå har vi vært gjennom både «ny musikk», musikk av store mestere og underholdsningsmusikk. Nå er noe av det vakreste som finnes av kirkemusikk som står på programmet, sier Lysebo til Østland-Posten.

Med Bach i fokus

Lysebo forteller at komponisten Johann Sebastian Bach er svært sentral under konserten, som holdes i Larvik kirke lørdag kveld.

– Det er ikke uten grunn, for i så godt som samtlige kirkekonserter har kirkemusikken store mester vært på programmet. I årets konsert åpner og slutter ensemblet med Bach. Først ute er «Toccata, adagio og fuge», en av hans aller største orgelkomposisjoner. Som avslutning framføres «Passacaglia og fuge». Begge verkene er blant Bachs aller fremste orgelkomposisjoner, og passer svært godt for blåseensemble siden orgel også faktisk er et blåseinstrument, sier Lysebo.

Konserten i Larvik kirke har også fått tittel hentet fra barokkens store mester.

– «Soli deo Gloria», som betyr «alene Gud til ære», skrev Back på alle sine komposisjoner. Det syntes vi passet godt som tittel på denne konserten, sier dirigenten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Også stor symfoni

På programmet til Nanset Blåseensemble står også musikk fra nyere tid. Amerikanske David Maslanka (1943 – 2017) er en komponist som Lysebo sier Nanset Blåseensemble var det første ensemblet som framførte musikk av i Europa, og siden det har musikken hans blitt stadig mer populær også her.

– I dag er Maslanka en av de mest framførte komponistene av større verk for blåsere over hele verden, sier Lysebo.

I Larvik kirke framføres Maslankas «Symfoni nr. 1 – Thre River of Time».

– Maslanka var en betydelig amerikansk komponist som i alle sine verk var inspirert av Bach. Symfonien er svært omfattende, tonespråket er forskjellig fra Bach, men en rekke sitater fra Bachs musikk dukket stadig opp. Maslanka døde i 2017, før verket var fullført og hans sønn Mathew fullførte komposisjonen i 2018. Symfonien er vakker og dramatisk på samme tid. Dette er første gang det omfattende verket framføres i Skandinavia, forteller Lysebo.

Også jubileum neste år

Når konserten i Larvik kirke lørdag er avsluttet, er den årlige nyttårskonserten 1. januar i Bølgen neste post på programmet.

– Det blir også den første konserten i nytt jubileumsår. Nanset fyller nemlig 75 år i 2020, og det skal naturligvis markeres gjennom hele året, sier Odd Terje Lysebo til slutt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.