Er du en av dem som ønsker å kickstarte det nye året med å gå ned i vekt? Da er du ikke alene.

Mediene florerer av reklamer for et sunnere liv og hvor raskt du kan gå ned en buksestørrelse eller to på kort tid.

Men funker det?

Ikke nekt deg enkelte matvarer

Mange ønsker å gå ned i vekt, og særlig når kalenderen viser et nytt år. Men hva er det som virker, og hvordan kan man unngå å falle for dårlige slankemetoder som ikke fungerer?

Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) forteller at et godt tips for å regulere vekt er å ikke fjerne ulike matvaregrupper fra kosten, men heller fokusere på hva du bør spise mer av.

– Hvis man ønsker en vektnedgang som varer, er det lurt å tilføre kosten mer av det som er godt for kroppen, fortsetter ernæringsrådgiveren.

LES OGSÅ: Det legen sa, sjokkerte Hildegunn (52): – Jeg klarte verken å si eller gjøre noe

En myte

– Frukt og grønnsaker er råvarer som er bra for fordøyelsen og stabiliserer blodsukkeret, fortsetter Bogstrand Sagen.

Frukt og grønt inneholder også mye fiber som kan gjøre at vi holder oss mette lenger.

Mange tror at man ikke blir ordentlig mett av grønnsaker, men det er en myte, ifølge kostholdseksperten. I en undersøkelse gjennomført av Kantar for OFG høsten 2022 mener nesten 7 av 10 av dem som spiser mye frukt og grønt at det metter.

– Ved at man spiser seg god og mett, vil man også kunne redusere småspising. Det vil igjen kunne føre til at du unngår å velge matvarer som ofte kan være raske løsninger av dårlige kvalitet. Ved å fylle halve tallerkenen med frukt og grønt blir det også mindre plass til matvarer som ikke er like næringsrike og som gir mye kalorier, forklarer hun.

To av tre vil ned i vekt

Den nasjonale folkehelseundersøkelsen fra 2020 viste at en høy andel oppga at de ønsker å endre på sin egen vekt. Så mye som to av tre rapporterer at de forsøker å gå ned i vekt eller at de forsøker å holde vekten stabil.

Bogstrand Sagen anbefaler at man ikke kaster seg på trenddietter for å gå raskt ned i vekt. Det er fristende å starte på en diett som lover at man går ned flere kilo i uken, men man klarer sjelden å holde seg til denne dietten over tid, forklarer hun.

– Finn et kosthold som du trives med og som passer livssituasjon og vaner. Tilgjengelighet spiller en stor rolle for hva du spiser. Har du ikke sjokolade i skapet, vil du heller ikke spise det. Sørg for å ha gode alternativer til snacks, som for eksempel søte bær, epler og oppkuttede gulrotstaver. Da vil det være enklere å ta gode valg som ikke går ut over vekten.