Både elever, lærere og besøkende lærte masse: – Det var faktisk veldig gøy!


Diona Krasniqi (13) har jobbet med produktdesign

Diona Krasniqi (13) har jobbet med produktdesign

Av

Torsdag 13. februar ble det arrangert åpen skole på Hedrum ungdomsskole. Elevene hadde i forkant av denne kvelden jobbet i seks uker med ulike temaer innenfor temaet bærekraftig utvikling.

DEL

I løpet av perioden viste de stort engasjement, jobbet hardt og lærte mye nytt. Under den åpne skolen fikk elevene vist fram hva de hadde jobbet med, og de ferdige produktene ble installert i forskjellige klasserom over hele skolen.

De besøkende kunne se på alt fra nybygde drivhus av gamle materialer til kunst med temaet plast. Gjestene hadde også muligheten til å kjøpe bærekraftig mat i den bærekraftige kafeen. Kafeen hadde i forkant av denne kvelden fått sponset mat som egentlig skulle blitt kastet av matprodusenter i nærområdet.

(saken fortsetter under bildet)

Matsvinn-gruppa hadde fått matvarer av butikker og produsenter, som ellers skulle ha vært kastet, og laget mat de besøkende kunne nyte

Matsvinn-gruppa hadde fått matvarer av butikker og produsenter, som ellers skulle ha vært kastet, og laget mat de besøkende kunne nyte

Matvarene ble blant annet omdannet til gulrotsuppe, løksuppe, gulrotkake, eplekake, eggmuffins, sjokoladekake, toast og potetgull. Pengene fra kaféutsalget gikk til organisasjonen Save Life. Denne organisasjon jobber for å redde liv og utrydde fattigdom og lidelse rundt om i verden, og Hedrum ungdomsskole har støttet organisasjonen ved flere tidligere anledninger.

Gøy og lærerikt

Olav Christensen (15), en elev på tiende trinn, har de siste ukene jobbet med transport. Dette er et viktig tema under bærekraftig utvikling da transportbransjen står for mye av de skadelige klimautslippene. Olav forteller at han syns dette prosjektarbeidet har vært veldig gøy.

(saken fortsetter under bildet)

Olav Christensen (15) har fått ny kunnskap om transportbransjen

Olav Christensen (15) har fått ny kunnskap om transportbransjen

– Fly er det transportmiddelet som er mest skadelig for miljøet. Dette visste jeg ikke fra før, sier Olav.

Han og de andre som har jobbet på transportgruppa mener det er viktig å utvikle en mer miljøvennlig transportbransje i fremtiden.

Pernille Tutvedt (14), Ingrid Kristiansen (14) og Dia Hussein (15) har bygget drivhus av gammelt materiale de selv har funnet eller fått fra privatpersoner og butikker. Etter alle ukene har elevene lært mye om det å gjøre gammelt om til nytt, hvordan de hamrer og bruker en drill. Dette syntes de faktisk har vært veldig gøy, men forteller at det også har vært krevende.

(saken fortsetter under bildet)


Pernille Tutvedt (14), Ingrid Kristiansen (14), Dia Hussein (15) med sitt drivhus

Pernille Tutvedt (14), Ingrid Kristiansen (14), Dia Hussein (15) med sitt drivhus

– Det var ganske slitsomt å bygge drivhus. Det var en del fysisk arbeid, som for eksempel det å hamre og sage. Men det har vært veldig lærerikt», forteller Pernille.

På åttende trinn driver Diona Krasniqi (13) med produktdesign. Gruppa hennes lager plakater der de forteller om klær og klesproduksjon. Dette sier hun er veldig gøy og at hun lærer mye.

– Det er viktig at vi ungdommer blir flinkere til å kjøpe brukt. I tillegg er det viktig å huske på at klærne vi kjøper skal være så naturlige som mulig, forteller Diona.

Med dette mener hun at vi må være flinke til å kjøpe klær som er miljøvennlige, laget av naturfibre, som for eksempel bomull, eller tekstiler laget av fornybare ressurser.

Rektor imponert

Rektor Elisabeth R. Kåsa er imponert over elevenes innsats i disse ukene.

– Ungdommer er de som engasjerer seg mest, mener Elisabeth R. Kåsa, og tror mange har fått viktig ny kunnskap gjennom prosjektet.

Kåsa forteller at bærekraftig utvikling er et av skolens tverrfaglige temaer ut fra den nye læreplanen. Hun mener også at det er viktig å vise fram det elevene har lært, og derfor er det fint å arrangere åpen skole.

Hedrum ungdomsskole er opptatt av å være bærekraftige ved at skolen for eksempel har investert i et nytt system for søppelsortering. I tillegg er skolen opptatt av å spare på strømmen ved hjelp av et miljøvennlig styringssystem for lufting.

Den åpne skolen inspirerer

Cathrine og Mette Farmen Nerli besøkte åpen dag ved skolen, og forteller at de syntes prosjektet var lærerikt og at det var flott å se hvordan elevene har jobbet.

– Jeg ble rett og slett inspirert til å lage et drivhus selv, sier Cathrine etter å ha sett på de ulike drivhusene elevene selv har laget av gammelt materiale.

De syns det i tillegg var morsomt å kunne få smake seg til økologiske og vanlige gulrøtter på gruppa Økologisk mat.

– Jeg klarte faktisk gjette riktig, forteller Mette stolt. Mye av det elevene har vist fram på åpen skole visste de fra før, men sier de fikk bekreftelse på hvor mye plast det faktisk er i havet det og at det er altfor mye god mat som går i søpla.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken