Gå til sidens hovedinnhold

Barnas sommer er vårt felles ansvar

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På landsbasis vokser nesten ett av ti barn opp i en familie der én eller begge foreldrene sliter med alkohol. Det betyr at det også i Larvik er barn som får en klump i magen når de tenker på sommerferien.

Skoleferien er rett rundt hjørnet, og for barna betyr det nye uker sammen med sin nærmeste familie. Barn som har det vanskelig hjemme, risikerer nok en gang å gå under radaren hos lærere, barnehageansatte, helsesykepleiere, trenere, og andre ansvarspersoner rundt barnet. Derfor er det viktig at vi alle tar på oss rollen som hjelpere denne sommeren.

For barn som ikke har det bra hjemme, er ferier alltid vanskelige. I ferien kommer barna mye tettere på utfordringene hjemme. De er der når mamma blir lei seg og sint, eller når pappa åpner enda en pils. De hører kranglene og ser tårene. Og denne annerledessommeren er fristundene hos besteforeldre, på fotballturnering eller på sommerleir enten avlyste eller avgrenset. Disse barna har et særlig behov for å bli sett av trygge voksne. Trygge voksne som deg og meg.

Kjenner du noen i nabolaget eller i skoleklassen til barnet ditt som du er litt bekymret for? Som du lurer på om du burde gjøre noe for å hjelpe?

Det er alltid riktig å gjøre noe dersom du er bekymret for et barn. Og denne sommeren er det ekstra viktig. Smitteverntiltakene har ført til at barn denne våren har truffet færre voksne, og det kan dessverre virke som om mange barn ikke har fått den hjelpen de så sårt trenger.

Derfor oppfordrer vi alle til å følge ekstra godt med og – ikke minst – til å gjøre noe med det dersom du får en dårlig magefølelse for et barn du kjenner.

Slik kan du hjelpe:

• Dersom du er til stede i en situasjon der en forelder drikker for mye foran barnet sitt, kan du prøve å snakke med vedkommende på en rolig og diskré måte. Dersom denne personen allerede er for beruset til at det går an å ha en normal samtale, er det best å vente til dagen etter og heller prøve å skjerme barnet mest mulig.
• Dersom du er bekymret for at et barn ikke har det bra hjemme, er det viktig å vise at du bryr deg. Spør barnet om hvordan det går, og gi det tid og omsorg.
• Inviter barnet med på familieaktiviteter som grilling, en tur på stranda eller spillkveld.
• Dersom du er usikker på hva du skal gjøre, eller mistenker at situasjonen er akutt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111. Der kan du få råd og hjelp fra fagpersonell.

Mange som har vokst opp med foreldre som drikker for mye, forteller at det er sårt å tenke på de andre voksne som så hva som skjedde, men ikke gjorde noe. Derfor er dette vår oppfordring denne sommeren. Hvis du ser noe – si noe!

Kommentarer til denne saken