Vi håper alle på en fin og covid-fri sommer og at dugnaden snart er over. Ingenting er som et nydelig måltid på brygga i Stavern eller Larvik med solnedgangen i ryggen, båter på sjøen, yrende folkeliv, glade mennesker og barn som legger seg sent – allerede der drømte jeg meg bort.

Kjære restaurantbransje: De fleste ser fram til å gå på restaurant igjen og bidra til at bransjen kan eksitere i fremtiden, etter en krevende tid for små og store restauranter. Vi er kanskje ikke de kundene dere ønsker besøk av. Vi kommer, lager støy, sitter ikke stille rundt bordet, kjøper minimalt med alkohol og så forlater vi åstedet – et atomnedslag har nå rammet bordet vårt og omliggende områder. Ja, jeg snakker om barnefamilier. Nå er det slik at vi også liker å spise på restaurant og betaler gledelig for å bli servert og å slippe oppvasken. Når vi ser på menyen er det alltid mye godt som frister oss voksne, men jeg er glad for at jeg slipper å velge noe fra barnemenyen. Den er et trist kapittel.

Et spennende eksperiment kunne vært å selge barnemenyen som voksenmeny. Det er nok de færreste i bransjen som hadde våget å prøve et slikt eksperiment. Kundene og salget hadde kanskje endret seg til det negative, siden voksne har store krav til hva som blir servert på restaurant. Eller hadde det bidratt til å endre tankemåten vår når det gjelder det barna faktisk spiser på restaurant? Barn har ikke samme krav til hva som blir servert og de voksne må derfor sørge for at barn blir hørt – de er også mennesker. Forventningene de voksne har til en barnemeny er ganske satt. Hvorfor kan ikke de også få en spennende meny å velge fra? Nei, friterte poteter, pølser, hamburger, pannekaker eller gummikjøtt er ikke spennende.

Det kan se ut til at restaurantbransjen tror blekksprutpølser og ketsjup hever menyen til et høyere nivå. Enkelte serverer også fisk, men da i form av fish & chips. Må alt være fritert? Må en barnemeny inneholde pommes frites? Hvorfor serveres ikke grønnsaker som tilbehør? Og hva med sunne og riktige næringsstoffer? Barn er ulike, akkurat som oss voksne, og veldig mange barn foretrekker selvfølgelig det de finner på barnemenyen. Men undervurderes de små, og hva de liker å spise? Ved å stille med en kjedelig og lite næringsrik barnemeny har vi på en måte tatt valget for dem; hvilken type fritert mat vil du ha? Det er faktisk ganske provoserende at barna våre skal få et tilbud som er mye dårligere enn det vi selv ville valgt.

Er det slik at foreldre godtar at barn får smakløs mat på restaurant, mens de selv setter tennene i en nydelig biff av ypperste kvalitet? Kanskje barna koser seg med dette, men hvem har sørget for at det er kos? Dette er mat mange barn ikke hadde blitt servert hjemme, men på restaurant er det greit. De fleste barnefamilier er ikke ofte ute og spiser og mange tenker nok at det ikke er så farlig hva de spiser. Siden dette skjer med sjeldenhet burde det være desto viktigere at barn får et smakefult måltid. I mange hjem blir det laget næringsrike middager med både fisk og grønnsaker til barna, uten noen utdannelse innen kosthold. Jeg gir også barna den samme maten jeg selv spiser. Enkelt, billig og krever ikke noe ekstraarbeid. Hvorfor klarer ikke en restaurant med fagkunnskapen dette? Jeg lærte en gang at det første du spiser med er øynene, og barn har også øyne. I tillegg er barn født med både lukt- og smakssans, hvis noen var usikre på dette. En stimulering av disse sansene er beskrivelsen på en god middag. Våre barn fortjener å få kjenne på disse sansene i forbindelse med et restaurantbesøk. Barns sanser blir ikke stimulert av bleik pommes frites og det er trist hvis dette blir forventninger til god mat.

Jeg utfordrer restaurantene til å ha samme meny til barn som til voksne, men mindre porsjon til halv pris. Dette må vel være en enkel oppgave og mindre krevende enn å ha en egen barnemeny med andre produkter. Råvarene har dere allerede på kjøkkenet, det er bare å halvere de. Og skulle det tilfeldigvis være dyrere med bedre råvarer så er mange foreldre villige til å betale dette. Restauranter burde heve seg over fast food standarden. Det at en restaurant får rykte på seg om god og sunn mat for barn er de nok tjent med på sikt. Husk at dere også har et samfunnsansvar. Det settes fokus på viktigheten av et sunt kosthold for barn og unge, og Helsedirektoratet kommer stadig med nye retningslinjer. Foreldre, skoler og barnehager blir anbefalt å følge disse, men mye tyder på at restaurantbransjen har fritatt seg selv fra disse anbefalingene.

Jeg håper det blir mer sunn, god og næringsrik mat å finne på barnemenyen i sommer. Uansett vil et atomnedslag fortsette å ramme bordet til barnefamilier, beklager, men ute ketsjup og pommes frites vil nedslaget bli redusert.