Flere politiske veteraner har trumfet gjennom at det skal ligge en eldgammel båt på orkesterplass i Larvik havn i mange år framover. De får ikke min støtte, og jeg er spent på hva de unge mener.

Larvik kommune og politikere jobber hardt med å meisle ut framtida i Larvik i nye strategiplaner. Det er et langsiktig arbeid, med et perspektiv på mange år.

Indre havn er et av områdene der vi trenger kloke hoder til å tenke godt og helhetlig på hva vår neste generasjon har behov for. Det skulle også politikerne i Larvik bruke tid på.

Likevel har politikerne, med Gunnar Eliassen i spissen, nå kastet seg rundt og hastevedtatt et ønske som for meg virker svært underlig – i et langsiktig perspektiv.

Det å plassere en Colin Archer-skøyte på den fremtidige strandpromenaden er en drøm til Hilde Borgir og Co i Stiftelsen Tollerodden. I en 18 meter høy glassmonter, som for andre vil fremstå som et glassmonster.

Stiftelsen Tollerodden har jobbet hardt for å skaffe midler til restaureringsprosjektet, og nå har de tydeligvis jobbet hardt med lobbyvirksomhet inn mot politikerne. Det er ikke ulovlig, Hilde Borgir og Co gjør ikke noe galt med å lansere og presentere, men politikerne må ha ryggrad til å stå for det de tidligere har vedtatt, ha evne til å se det store bildet, eller overlate det store bildet til byplanleggere.

Jeg tviler på om Archer-skøyte er drømmen til framtidas innbyggere i Larvik. Jeg er åpen for at det er delte meninger om dette, og vi i Østlands-Posten er heller ikke enige om den beste løsningen. For en stund tilbake skrev vår redaktør Eirik Haugen for eksempel at dette kunne bli en nytt landemerke for Larvik.

Der er altså vi rykende uenige, men det kan vi leve med, vi skal tross alt ikke verken planlegge eller bevilge penger, og vi kan skilles som venner når arbeidsdagen er over.

Mitt nei til en Colin Archer-skøyte i Indre havn handler heller ikke om at det er en enkelt restaurant som kanskje må vike, selv om det er trist. Det handler om ikke å låse seg til i mange år framover, uten engang å ha behandlet planen for hele Indre havn.

Jeg vet det sikkert oppleves som å «banne i kjerka», men for meg er ikke Colin Archer det jeg vil at Larvik anno 2040 eller 2050 skal bli husket for. Jeg tror ikke mange kommer til Larvik for å se på den isolerte installasjonen, heller. Like lite som det vil komme mange turister til Larvik for å se på en barokkhage i Herregården, og spesielt hvis Herregården ikke snart får mer penger til vedlikehold, og en større plan for bruk.

Archer-skøyte og barokkhage har begrenset publikumsappell. Det er i mine øyne mer for spesielt interesserte, men du verden som de vil koste penger. Larvik Museum fremstår i dag også som små bruddstykker rundt omkring i byen, i stedet for en helhet.

Byen har i dag fem æresborgere, og Archer er ikke en av dem. Han skal likevel få en bedre plassering enn noen av de fem vi har: Arne Nordheim, Antonio Bibalo, Carl Nesjar, Ingvar Ambjørnsen og Thor Heyerdahl. Hvis Larvik vil noe med sin historie, og sine historiske helter, mer enn i dagens ulike forfall av historiske høydepunkter, må Larvik kommune tenke samlet.

Det har lenge vært snakk om et vitensenter i Larvik med utspring i Thor Heyerdahls fantastiske opplevelser og oppdagelser. Her burde Larvik kommune tenke stort, og kanskje legge inn flere av de historiske personene vi mener at framtidas innbyggere og turister har glede av å få vite mer om, og som vil være interessante.

Politikerne i Larvik har over tid vist at de er glade i å hoppe på ulike nye forslag og tiltak – og alle koster penger. Med dette forslaget fortsetter Gunnar Eliassen på den samme svingete veien. Ad hoc er populært, enten det handler om en ny løsning på en ny løsning på skole i Stavern, eller omkamp på omkamp på en omkamp på andre vedtak.

Hvis jeg skal stikke ut haka skikkelig, foreslår jeg en samling av alle slike turistvennlige opplevelser på Sika-tomta, midt i turistenes innfartsåre fra Europa. Her vil det være muligheter for et besøk både før og etter avganger med danskebåten, og ikke vil det være langt fra sentrumskjernen.

Sika-tomta har arealet som kreves til en slik satsing, det trenger bare vyene og ikke minst pengene, men jeg overlater til byplanleggere og andre som er gode på dette, til å se om det er realistisk.

Og til sist fortjener innbyggerne en helhetlig plan der noen som er gode på nettopp planer står for regien. Ikke noen som har en egen drøm, eller politikere som vil lappe på og fremheve sine hjertebarn, midt i prosessen.