Gå til sidens hovedinnhold

Beklager Fram – det kan fort bli nedrykkspulje

Det Fram-herrene har vist så langt i sommer, holder dessverre ikke til å ende på øverste halvdel i 2. divisjonsavdelingen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det begynte så bra lørdag. Scoring etter fem minutter av Mame Ndiaye. En scoring som var en måljeger verdig.

Fram spilte bra, trener Roger Iversen beskrev det som årsbeste, og seriespillet var endelig i gang foran 200 tilskuere som hadde fått lov å slippe inn.

Så glapp det. To ganger og så en gang til.

Laget tapte tre treningskamper på rad før seriestart, og reiste hjem med skikkelig bakoversveis etter 2-6-tap i Fredrikstad i generalprøven. Likevel ble laget tippet på øvre halvdel av tabellen, og nesten alle i Fram har tippet at de skal være med blant de beste lagene.

Lørdagens ekspertkommentator Daniel Høglund, Fram-patriot som ser så mange kamper han kan, sa det selv i sendingen i serieåpningen. Det var noe tregt og tungt over Fram i treningskampene.

Slik sesongen har vært så langt, hadde det kanskje vært klokt å dempe forventningene litt. Fram fremstår som litt uferdige til seriestart. Det er ikke så rart etter en korona-vår med lite fotballtrening. Utfordringen er imidlertid lik for de andre lagene også, alle har fått like dårlig tid til å forberede seg.

For Fram er det likevel ekstra krevende, for det er så mange nøkkelspillere som er borte siden forrige sesong. Det er helt naturlig at det tar tid å spille sammen et lag. Så langt har vi ikke sett en eneste av de nye spillerne som er hentet som nøkkelspillere - utmerke seg i stor grad.

I fjor klarte laget ved hjelp av en god ledelse av Roger Iversen, og full klaff i henting av nye spillere, å bli et virkelig topplag. Da fløt dessuten laget inn i sesongen etter en voldsom boost etter å ha reddet plassen i 2. divisjon høsten før.

Nå kommer laget inn i sesongen som et antatt topplag, et lag alle har lyst til å slå. Borte er spillere som Kenneth Stenild (lagt opp), Fredrik Kristensen Dahl (KFUM, 1. divisjon), Jone Rugland (2. divisjon, Sotra), Arnar Thor Gudjonsson (Grorud, 1. divisjon), lagkaptein Sindre Lie, Ole Breistøl (Ull/Kisa, 1. divisjon), Herman Solberg Nilsen (Sandefjord i eliteserien).

Philip Aukland forsvant til Fredrikstad allerede i fjor høst, og det fikk Fram merke i serieinnspurten.

Bare savnet av Stenild vil normalt være stort, selv om Fram har fått en god målvakt i Anders Klemensson, som har spilt to eliteseriekamper for Odd.

Stenild var innimellom på bærtur, men var en rutinert ledertype på og utenfor banen. Lørdagens første Sotra-mål ville aldri ha skjedd med Stenild, fordi han hadde en unik evne til å kommunisere. Ingen Fram-spillere tvilte noen gang på hvor Stenild befant seg, med mindre de hadde sov-i-ro i ørene.

Hvis vi skal bruke høydehopp som beskrivelse på hvordan Fram-laget fremstår i øyeblikket: Det hjelper lite at maksimal-nivået til laget i de beste øyeblikkene er på to meter, når laget innimellom river lista på 50 centimeter.

Heldigvis for Roger Iversen er det bare spilt en seriekamp, og det er litt tid å gjøre det på. Tid til at spillerne blir bedre kjent, og tid til å jobbe med detaljene som har sviktet så langt. Lyspunktet lørdag var ikke minst to lokale unggutter i form av Marius Jakobsen og Jakob Dunsby som fikk foran med innsats og tæl.

Det er likevel verdt å ha i bakhodet at sesongen er kort. Det er bare 13 seriekamper før serien deles i to, og kun de sju beste lagene får spille i A-sluttspillet. Resten må kjempe for å unngå nedrykk.

Sotra var tippet der nede før seriestart, men reiste hjem med tre poeng, uten at de imponerte nevneverdig. De hadde redd og slett et høyere laveste nivå enn Fram - selv om Fram jevnt over var bedre. I de neste to kampene venter to tøffe borteoppgjør, med mulighet for at Fram har null poeng etter tre seriekamper, hvis ikke feilene lukes bort.

Nå er avisa negativ igjen tenker sikkert mange som leser dette. Jeg føler likevel det handler mer om å være realistisk, og gi spillerne sjansen til å fri seg fra gamle meritter og forventninger. Nullstille rett og slett. Fram anno 2020 er ikke som 2019-utgaven, og må finne sine egne kvaliteter og styrker.

Så får Fram vise med prestasjonene på banen at jeg tar feil. Utfordringen er herved gitt.

Kommentarer til denne saken