Beklager, Telemark – det må bli skilsmisse

Telemark kan få beholde sine store arealer og kulturelle historie, skriver nyhetsredaktør Henning Rugsveen i denne kommentaren. Han mener de unge i fylket og ikke minst innbyggerne i Vestfold er bedre tjent med en rask og effektiv skilsmisse for Telemark og Vestfold.

Telemark kan få beholde sine store arealer og kulturelle historie, skriver nyhetsredaktør Henning Rugsveen i denne kommentaren. Han mener de unge i fylket og ikke minst innbyggerne i Vestfold er bedre tjent med en rask og effektiv skilsmisse for Telemark og Vestfold.

Av
DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.Da Vestfold og Telemark ble slått sammen, skjedde det noe motvillig. Det var egentlig et tvangsekteskap som politikerne i Oslo-gryta vedtok.

Vestfold sa egentlig nei da Buskerud ikke ville være med, uten at det hjalp. Per Manvik kalte det uakseptabelt, mens daværende Høyre-leder i Larvik, Bjarne Steen, sa det var å gå feil vei for Vestfold.

LES OGSÅ: Manvik: – Uakseptabelt! Ordføreren: – Helt akseptabelt!

1. januar 2020 var det nye fylket et faktum, tross uenigheter om det meste. Ikke ble de enige om navn og ikke ble de enige om hvor hovedsetet skulle ligge.

Etterpå har de ikke vært enige om så mye annet heller. Politikerne krangler om hvor mange dager de skal være samlet ved politiske behandler, og om de skal overnatte. Nei sier Vestfold, Ja sier Telemark, for slik har det alltid vært.

De har tydeligvis kranglet så mye i administrasjonen i den nye fylkeskommunen, at fylkesrådmannen til slutt måtte gå, eller det ble enighet om at han burde gå. Det var de i hvert fall enige om, noen.

Nå, etter drøye 11 måneder, er det på tide å sette ned foten for hele det kunstige fylket. Her skal jeg liste opp noen argumenter som taler for:

1) Skolestrukturen og økonomien i det nye fylket er mildt sagt krevende og et godt eksempel på ulikhetene.

Kutt på mange, mange millioner er foreslått fra neste skoleår, og nå kriger skoler og politiker om hvor kuttene skal komme. Årsaken er blant annet en total kulturkrasj mellom de to gamle fylkene. Vestfold ga skolene rammer de kunne styre fritt etter, Telemark styrte alt med en klam, byråkratisk hånd.

Nå skal alle gjøres litt fornøyd i det nye forslaget, med det resultatet kuttene fører til at ungdom blir taperne, fag og linjer legges ned der de bor. Fylkesadministrasjonen mener kanskje at flere ungdom i fylket skal flytte hjemmefra før de blir 18 år, for å få ta de linjene de vil? Mitt tips er at frafallet i den videregående skolen vil øke igjen, dersom elever blir tvunget inn i fag og linjer de egentlig ikke passer til.

I søndre Vestfold er det slik at det er mange flere som søker, som kommer inn på elektro, men fylkeskommunen vil likevel kutte ut klasser i Larvik, fordi det totalt sett i fylket utdannes for mange. Det får bransjen i søndre Vestfold til å riste på hodet, for de trenger nemlig flere lærlinger og elektro-interesserte.

2) Veivedlikehold.

Utad virker det som Vestfold taper på alle fronter fordi det, selv om det egentlig høres utrolig ut, er et langt større etterslep på vedlikehold i telemarkske grender.

3) Geografi.

Vestfold og Telemark er for stort til å få samdriftsfordeler på videregående skole, sykehus og kultur. Det er mulig at administrasjonen i det nye fylket snart kan vise til hvor mye penger som er spart, men det er trolig fortsatt en god vei å gå over flere år.

Vi kan aldri klare oss med ett hovedsykehus i det nye fylket, slik de langt inn på et tosifret antall år krangler om i Oppland og Hedmark, eller Innlandet om du vil.

4) Språk og kultur.

Vestfold har fått nynorsk som offisielt skriftspråk fordi det er flere kommuner i gamle Telemark enn i gamle Vestfold - 17 mot 6. åtte kommuner har nynorsk som offisiell målform. Til sammen har de drøye 6 prosent av alle innbyggerne i det nye fylket, men selv om et stort flertall av innbyggere bodde i gamle Vestfold ble de ble ikke hørt. Årsaken er at mange kommuner forholdt seg nøytrale.

Fylkesmannen og fylkeskommunen bruker nå tid og ressurser på å hjelpe ansatte, deriblant fylkesmann Per Arne Olsen fra Tønsberg, til å omsetje dokumenter til nynorsk. I 2020.

Dessuten – det finnes ingen kulturell, regional identitet som passer for for eksempel både Vinje i Telemark og Tønsberg i Vestfold.

Da de rødgrønne samarbeidspartiene som grep makten i det nye fylket skulle trekke fram viktige kulturpilarer i det nye fylket, klarte de å komme på tre i Telemark og ett i Vestfold: «Fylkeskommunen skal støtte opp om viktige kulturinstitusjoner i fylket, som for eksempel museene, Teater Ibsen, Stella Polaris, Telemarkskanalen, Grenland Friteater og festivaler som har betydning for regionen vår».

5) Skal det være frivillig?

Senterpartiet fosser fram i hele landet, og «wonderboy» Trygve Slagsvold Vedum snakker om at de fylkene som selv vil, må få lov til å skilles igjen etter sammenslåingene.

Han snakker imidlertid mest om Viken, og ikke så mye om Vestfold og Telemark, der Senterpartiet sitter med fylkesordføreren. Her sitter de stille i båten.

6) Dere må, men ikke vi.

Politikerne som har tvunget på oss ekteskapet, og som mener at vi må akseptere å bli slått sammen, vedtok at de selv skulle være atskilt.

Derfor har vi ved neste stortingsvalg i 2021 fortsatt Vestfoldbenken og Telemarkbenken. Det finnes sikkert en god forklaring i at de gamle fylkene sto i fare for ikke å bli representert, men du verden for et signal det er: Slå dere sammen, vi beholder den gamle strukturen.

INVITERES: Fylkesordfører Terje Riis-Johansen inviteres til å skrive en kommentar eller et leserbrev i ØStlands-Posten, der han forklarer hvorfor innbyggerne i Larvik og Vestfold bør fortsette i det nye storfylket, og ikke kreve et de to gamle gamle fylkene går fra hverandre.

INVITERES: Fylkesordfører Terje Riis-Johansen inviteres til å skrive en kommentar eller et leserbrev i ØStlands-Posten, der han forklarer hvorfor innbyggerne i Larvik og Vestfold bør fortsette i det nye storfylket, og ikke kreve et de to gamle gamle fylkene går fra hverandre. Foto:

Hva så med det positive? Det utfordrer jeg sentrale fylkespolitikere som fylkesordfører Terje Riis-Johansen (Sp), og Vestfold-politikere som Truls Vasvik (A) og Jan Birger Løken (H) til å fylle leserbrevspaltene i ØP med de neste dagene. Det er nemlig vanskelig å forstå for en vanlig innbygger, annet enn å spare penger med færre fylkesadministrasjoner.

Ja, vi har nok kanskje fått mer trykk i samferdselspolitiske spørsmål som berører de to gamle fylkene, skjønt vi blir trolig overkjørt i ønsket om intercity helt til Skien, uansett hva de som bor både i gamle Telemark og i gamle Vestfold vil.

Sammenslåingen framskynder kanskje også prosessen med å knytte Grenland tettere sammen med søndre Vestfold, men det tror jeg faktisk hadde skjedd helt naturlig, uten en sammenslåing. Grenland ligner mer på Vestfold enn resten av det gamle fylket.

Vi har ikke blitt noen stormakt ytterst i Oslofjorden. Vi har gått fra å være lillebror til å bli en bittelitt større lillebror, men vi er fortsatt en ubetydelig del av Østlandet som taper.

Nei, jeg forventer nesten at sentrale Vestfold-politikere i det nye stor-fylket, og Vestfold-benken på Stortinget, slår i bordet og krever skilsmisse. Ballen er kastet, hvem vil ta imot?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken