Betyr barna noe for Ap, Sv og FrP?

Av
DEL

MeningerI neste uke står slaget om fremtiden for mange barn i Norge. Ap, Sv og Frp ønsker å gjennomføre dramatiske endringer i bioteknologiloven. Det foreslås nå både eggdonasjon, tidlig ultralyd og assistert befruktning til enslige.

Det åpnes opp for betydelig mer testing av fosterets egenskaper og diagnoser. Resultat av tilsvarende endringer i Danmark er at det nå nesten ikke fødes barn med Downs syndrom. Om få år vil det sannsynligvis være mulig å analysere alle fosterets gener. Da vil endringen Ap, Sv og FrP nå går inn for åpne muligheten for at barn med «feil kjønn» ikke får se dagens lys.

Barns behov for å kjenne sitt opphav synes fullstendig glemt. Konsekvensene for barna er alvorlig og jeg tror ikke vi i dag ser hva dette kan føre til om Stortinget åpner opp for eggdonasjon. Barna vokser opp uten reelt sett å kunne kjenne sitt opphav. De fleste mennesker vil før eller siden vite hvem er min mor og far. Hvem er min familie, hvor kan jeg treffe mine slektninger?

Barnet glemmes i kampen om eggdonasjon. Det er ingen menneskerett å få barn. I kampen om eggdonasjon synes det viktigere å tenke på voksnes behov og ønsker enn på barnas fremtid.

Så vet vi alle at situasjoner kan oppstå i en familie. En av foreldrene kan dø mens barna er små. Eller det oppstår situasjoner der mor og far går fra hverandre og det er ikke lenger noe felles hjem. Men det er ikke dette som er saken når vi drøfter om eggdonasjon bør bli tillatt. Stortinget og norske politikere skal gjøre et valg. Ønsker norske politikere og ønsker det norske folk å legalisere en situasjon der barn kan fødes og vokse opp uten å kjenne sitt opphav – uten å kjenne sin mor og far? En slik samfunnsutvikling ønsker KrF å kjempe imot.

Det synes i denne saken som om barns rettigheter må vike for voksnes ønsker og behov og kampen for likestilling. Det er en fallitterklæring for Norge som nasjon om foreslått endringer blir vedtatt. Så undrer det meg storlig: Ap og Sv, som ynder å fremstille seg som forsvarer av de svake i samfunnet. Hvordan kan de komme med slike forslag som medfører at menneskegrupper som for eksempel har Downs syndrom sannsynligvis knapt blir å se i det norske samfunnet i framtiden? FrP i regjering støttet forslaget fra KrF om ikke å gjøre disse endringene i Bioteknologiloven. Lokalt samarbeider KrF og FrP godt og vi er enige om mange saker. Men hva FrP`s moderparti nå går inn for på Stortinget er for meg en gåte. Respekten og omsorgen for barna synes å være helt glemt.

Så blir det spennende å følge innspurten i Stortinget kommende tirsdag. La oss håpe at en politikk for barnas beste vinner fram! Det fortjener de.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags