Bibliotek er fine greier. Bibliotekene sprer kunnskap, er et sted der folk kan samles og der demokratiet styrkes. Bibliotekene fornyer seg stadig til det beste for oss innbyggere, og fungerer for nye generasjoner på nye måter. 1. september er den nasjonal bibliotekdagen, og det er god grunn for et heiarop.

Nylig styrket regjeringen skolebibliotekene i 26 kommuner ved å fordele 17 millioner kroner. Larvik kommune er en kommunene som har søkt og fått midler for blant annet å øke leseferdighetene, noe som er stadig viktigere for å delta i et samfunnet der vi møter tekst overalt.

Målet med tilskuddet er intet mindre enn at skolebibliotekene skal gi leseglede for alle elevgrupper og i alle fag. Skolebibliotekene skal inkludere alle, ta hensyn til at barn er forskjellige og utnytte nye og framtidsretta løsninger. Både leseferdigheter, lesemotivasjon og det å lære å bruke biblioteket er vektlagt i tildelinga til kommunene. Skolebibliotekene er viktige pusterom for noen, mens andre husker energiske skolebibliotekarer som anbefalte de riktige bøkene du ikke visste du ville lese.

Hver kommune i landet har minst ett eget bibliotek. Det stemmer ikke helt, for i Vestfold deler to kommuner et bibliotek, da Tønsberg og Færder kommune har det fine biblioteket i Tønsberg sammen.

Kampanjen Sommerles ble for mange år siden startet i Vestfold for å fremme leseglede hos barn. Det er blitt en suksess som har spredd seg over hele landet. Sommerles har bidratt til at mange tusen barn i ulike aldre har funnet leseglede og brukt deler av sommerferiene til å lese.

Selv er jeg blitt veldig glad i lydbøker og leser stadig mere med ørene. Lydbøker er fint, og jeg hører mens jeg går, kjører bil eller jobber i hagen. Mange er heller ikke klar over at også her har bibliotekene en gratistjeneste for lydbøker.

Stadig flere bibliotek har også meråpent, der vi kan gå inn utenom åpningstid med lånekortet vårt, og låne når som helst. I Hurdalsplattformen vil Senterpartiet styrke litteraturformidlingen, blant annet gjennom innkjøpsordningene og jobbe for flere meråpne bibliotek.

2022 er frivillighetens år. Frivillige organisasjoner bruker bibliotekene mye, for eksempel til språkopplæring, leksehjelp eller arrangere møter der. Samspillet mellom bibliotekene og frivilligheten fungerer veldig bra.

Et av landets nyeste bibliotek er Deichman Bjørvika. Det er virkelig verdt et Oslobesøk om du ikke har vært der. Foruten alle bøkene, de digitale tilbudene og kunnskapsrike bibliotekarer er det studieplass, møteplass, debattarena eller et sted å gjemme seg bort i de utallige spennende krokene med ulike stoler, trapper, innsmett og amfier. På Deichman kan du også ha spise medbrakt niste på egne plasser, låne et rom å se film med venner eller reparere skjorta di på en av bibliotekets symaskiner.

Når det gjelder bærekraft, har jo alltid biblioteket ligget foran. Jeg har brukt biblioteket bestandig, og synes det er en god følelse at jeg leser ei bok mange andre har lest før meg. Det beste gjenbruk jeg kan tenke meg.

Biblioteket er rett og slett en plass der kunnskap deles, mennesker møtes og demokratiet styrkes på bærekraftig vis. Det må feires!