Gå til sidens hovedinnhold

Negative følelser er en del av livet

filosofisk hjørne

Artikkelen er over 4 år gammel

Onsdagens filosofiske hjørne på biblioteket stiller spørsmålet: Hvilken rolle spiller negative følelser, slik som irritasjon og bitterhet, i et menneskeliv?

Se for deg et flipperspill, altså disse spillene hvor man skal skyte en
kule mot forskjellige mål. Får du kula opp til disse målene så får du
poeng. Men trøbbelet ligger i at ofte så forsvinner disse kulene ned i
forskjellige hull plassert rundt på flipperspillet.

La oss tenke oss at dette flipperspillet er vårt livsprosjekt.

De ulike målene på flipperspillet symboliserer målene i livene våre, vårt bilde av det gode liv, basert på våre verdier som menneske. Kula symboliserer vår streben etter målene. Når kula kommer i mål kjenner vi glede og mening.

Les også: Fra politikk til valper på biblioteket

Les også: Humor som filosofisk tema

Når kula går i hullet så vil de negative følelsene komme frem i oss.

Skal vi lytte til Jean-Paul Sartre så kan flipperspillet være en god metafor for hvordan følelsene svinger opp og ned i takt med menneskets grunnleggende livsvalg og prosjekter. Det spennende med Sartres filosofiske betraktninger er at han bryter med tanken om at følelser er noe irrasjonelt og overraskende som kommer over oss.

På Filosofisk Hjørne, siste onsdagen i oktober, så tar vi våre negative følelser på alvor og tenker sammen omkring hvor ”føluftig” det er å la de få plass.

Siste onsdag hver måned er det Filosofisk Hjørne på Larvik bibliotek. Laila Henriksen og Camilla Angeltun (bildet) fra Filosofisk dialog innleder og introduserer spørsmålet for dialogen. Det behøves ingen forkunnskaper i filosofi for å delta.

Kommentarer til denne saken