Halvparten slipper unna fotoboks-boten

INNBRINGENDE: Fotoboksene langs norske veier, som denne på Sollihøgda, sørger for rundt 200 millioner kroner i inntekter til statskassen.

INNBRINGENDE: Fotoboksene langs norske veier, som denne på Sollihøgda, sørger for rundt 200 millioner kroner i inntekter til statskassen.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Halvparten av dem som blir tatt av en fotoboks når de kjører fort, slipper bot. For dårlige bilder er en viktig årsak.

DEL

I fjor ble det knipset drøyt 124.000 bilder av bilister som kjørte for fort forbi en fotoboks, skriver Dagbladet. I tillegg kommer drøyt 16.000 bilder av sjåførene som ikke overholdt fartsgrensen der det er såkalt streknings-ATK, altså at man måler gjennomsnittsfarten over flere kilometer.

Men bare rundt halvparten av dem som ble fanget opp av kameraene fikk forelegg, mistet lappen eller ble anmeldt. 70.000 sjåfører slapp unna.

– Noen ganger er bildene rett og slett for dårlige til at vi kan se hvem som kjører. I tillegg er det et krav at fotolinjene som er frest ned i veien er synlige, slik at vi kan se at forhjulet på bilen er innenfor målesonen, opplyser enhetsleder Vivi-Ann Haukås i politiet.

Alle som bor utenfor Norden, slipper også unna, fordi det er for krevende å kreve inn pengene. En annen gruppe som blir fotografert ofte, men som av naturlige årsaker slipper bot, er utrykningskjøretøyer.

I 2018 fikk staten inn 198 millioner kroner i bøter takket være fotoboksene.

Artikkeltags