Hærverk i Bøkeskogen: - Utrolig provoserende

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Søndag ettermiddag oppdaget Magne Flåten fra Norsk Zoologisk Forening at flaggermuskassene i Bøkeskogen var utsatt for hærverk.

DEL

Da Larvik By var med fotointeressert og gikk en fotorelatert tur på siste delen av Bystien, gjennom Bøkeskogen, møtte de Magne Flåten fra Norsk Zoologisk Forening. Han kunne fortelle at flere av flaggermuskassene har blitt utsatt for hærverk.

– Jeg blir utrolig provosert og skuffet over hvordan folk driver og ødelegger, sier Lise Reng, som gikk tur forrige søndag.

LES MER: Tone fikk sjokk da hun så plakaten langs grøftekanten: – Dette er hårreisende

Brukt stor kraft

Kassene er laget av materialet trebetong, henger 4–5 meter oppe, og laget for å tåle vær og vind. Likevel er det noen som har klart å slå inn fronten og knekt fire av kassene. I tillegg er det en femte kasse som har blitt borte, og en sjette som Flåten fant ved foten av treet, men som kan henges opp igjen.

– Det er tydelig at de har brukt ordentlig kraft og vært armert med redskaper de kunne ha slått med, forklarer Magne Flåten fra Norsk Zoologisk Forening.

– Det er leit at folk ikke klarer å la kassene være i fred, for de ødelegger jo bostedet til flaggermusene, fortsetter han.

FOR BARN OG MØDRE: Denne flaggermuskassa i Bøkeskogen er kun ment for hunnene og barna om sommeren.

FOR BARN OG MØDRE: Denne flaggermuskassa i Bøkeskogen er kun ment for hunnene og barna om sommeren. Foto:

LES OGSÅ: Dette huset har du neppe sett maken til: – Det er litt galskap

Trodde arten var død

Én gang i året kommer han til Larvik for å sjekke og rense kassene som er satt ut. Det er satt opp 24 kasser i Bøkeskogen og 74 i Fritzøeparken. Flaggermuskassene har vært i Larvik siden 2011 og er bare ment for mor-og-barn-kolonier om sommeren. Når vinteren kommer drar flaggermusene dit det er kaldt og fuktig. Kassene har også en spesiell hensikt med å verne om en art som heter Bredøre.

– Vi trodde denne arten hadde dødd ut, men i 2008 fant vi ut at den fortsatt fantes. Vi ble veldig positivt overrasket over dette og ville sørge for at arten overlevde. Det er en av de mest sjeldne pattedyrene i Norge, informerer Flåten.

SPESIELT TILPASSET: Yytterligere seks kasser av eik ble utformet spesielt 
og hengt opp i Fritzøehus i 2014.

SPESIELT TILPASSET: Yytterligere seks kasser av eik ble utformet spesielt og hengt opp i Fritzøehus i 2014. Foto:

Spiser 3000 mygg

Grunnet mangfoldet og dyrelivet i Fritzøeparken og Bøkeskogen, gjetter NZF at Bredøreflaggermusen trives der. I Europa og Amerika blir ofte flaggermus assosiert med noe skummelt og negativ, men i Afrika og Asia symboliserer de lykke, blant annet fordi de spiser 3000 mygg hver natt.

– Det er ikke krise om flaggermusen forsvinner i Norge, men vi vil oppleve mer ubehag med myggen, det er helt sikkert, påpeker han.

Skal reparere kassene

Videre forteller han til ØP at de tidligere har mistet et par kasser fra Bøkeskogen. Nå skal Flåten prøve å reparere de ødelagte kassene, men om forening får økonomisk støtte fra staten, er vanskelig å si noe om.

– Jeg satt opp kassene av egen interesse, og det kan hende jeg må investere i nye, dersom de ikke lar seg fikse, noe som er nokså dyrt. Vi tenkte nok på å lage en infotavle om hva dette var for tiltak, men Norsk Zoologisk Forening hadde verken penger eller tillatelse til å gjøre dette, avslutter Magne Flåten.Artikkeltags