Gå til sidens hovedinnhold

Denne gir deg billigere strøm

Artikkelen er over 6 år gammel

Kan redusere forbruket ditt med hele 20 prosent!

(Siste)

Innen 1. januar 2019 skal alle norske husholdninger få byttet ut sine gamle strømmålere med digitale, smarte målere. Enova og NVE går nå sammen om å fremme storskala pilotprosjekter for å finne informasjonsløsninger som kan bidra til at de nye målerne gir redusert strømforbruk.

Konkurranse

For å kartlegge hvilken virkning ulike formidlingsløsninger fra smarte målere vil ha på husholdningers strømbruk, utlyser Enova i samarbeid med NVE en konkurranse for markedsaktører i kraftbransjen. Enova vil bidra med finansiell støtte til de beste prosjektene for uttesting av løsninger i tusenvis av husholdninger.

– Med ny informasjonsteknologi og smarte målere, kan energibransjen ta IT-revolusjonen fullt ut. Sanntidsinformasjon og større muligheter for å styre energibruken åpner nye dører både for forbrukere og leverandører, sier programdirektør Øyvind Leistad i Enova.

Størst respons

Konkurransen åpner for flere typer formidlingsløsninger, slik som dedikerte skjermløsninger for hjemmet og applikasjoner for mobiltelefon. Gjennom konkurransen ønsker Enova og NVE å få kunnskap og erfaringer om hvilke løsninger som gir størst respons hos husholdningene.

– Tilgang på sanntidsinformasjon vil kunne bevisstgjøre norske strømkunder om eget energiforbruk. Denne konkurransen vil stimulere til utvikling av smarte tjenester som er til nytte for forbrukeren, og legger til rette for mer aktive strømkunder, sier seksjonssjef Heidi Kvalvåg i NVE.

Smarte strømmålere

Smarte strømmålere registrerer automatisk forbruket fortløpende, men for at de nye målerne skal kunne påvirke strømforbruket må sanntidsinformasjonen nå frem til sluttbrukerne.

Internasjonale studier viser at vi forbrukere kan redusere energibruket med så mye som 20 prosent om vi får se hvor mye strøm vi til enhver tid bruker. Det er med andre ord avgjørende med gode løsninger for formidling av informasjon fra strømmåler til forbruker. (ANB)

Kommentarer til denne saken