Engler daler ned til jul

Mange modeller: På Istre i Tjølling kommer englene i alle farger og fasonger. Mottoet mitt er «Enger for alle go engler for alt» smiler Inger Anne Holm Klepaker.

Mange modeller: På Istre i Tjølling kommer englene i alle farger og fasonger. Mottoet mitt er «Enger for alle go engler for alt» smiler Inger Anne Holm Klepaker.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Om det skyldes Märta Louises åpenhjertighet rundt egne engler skal være usagt, men sikkert er det at denne julen står i englenes tegn.

DEL

I alle slags utforminger dukker de fram, med eller uten «skit på vingan». I alle tenkelige farger, hvite, røde eller gull, titter de ned på oss fra utallige butikkhyller og utstillingsvinduer, så den som ikke ender opp med å kjøpe med sen en engel hjem til jul, må sies å være svært lite mottakelig.

Hilde Lindal Flåten, daglig leder av Svarstad blomster, er i hvert fall en av de mottakelige. I den julepyntede butikken hennes kikker det fram engler overalt.

Vi selger utrolig mye engler i år, forteller hun og viser fram et bord fullt. Og som du ser, de kommer i alle former og fasonger.

En annen som absolutt er åpen for engler, er Inger Anne Holm Klepaker. I de siste 20 årene har hun vært omgitt av engler nesten døgnet rundt, og hun har nærmest gjort de bevingede åndsvesenene til en livstil.

Jeg har alltid vært opptatt av engler, forteller hun.

Da jeg var liten hang mamma et englebilde over senga mi, et bilde av ei lita jente og en engel. Hun sa at den lille jenta var jeg, og at engelen på bildet bestandig ville passe på meg. Jeg tror interessen for engler startet allerede der. Og for ti år siden hendte det ting jeg ikke hadde kontroll på, og da ba jeg til Gud. Og om han ikke sendte meg en fysisk engel, så sendte han meg i hvert fall ideen om å lage min egne.

Inger Klepaker driver Galleri engler på Istre i Tjølling, der hun både produserer og selger Tiffany engler.

Navnet Tiffany stammer opprinnelig fra en amerikansk kunstner som het Louis Comfort Tiffany, sier Klepaker.

Han levde i New York rundt 1900-tallet og arbeidet mye med blant annet glassmalerier, glassmosaikk, lamper og blåst glass. Jeg har gått i lære i Tyskland for å lære meg teknikken, hos profesjonelle kunstnere som laget blyglassvinduer, forteller hun.

Og ideer har jeg mange av, så jeg lager stadig nye varianter. englene er min måte å uttrykk meg på. De gir meg utløp for både gode og vonde følelser. Ettersom gleder og sorger kommer og går, blir det derfor nye engler. Som regel kommer navn og tema først, og da er det ikke vanskelig å finne formen, forteller Klepaker.

Enkelt forklart er framgangsmåten at farget glass fra USA kuttes i ønsket form ut fra en mal Inger først har tegnet på papir eller plast. Deretter slipes glasset, løse elementer loddes på, og metallbånd festes rundt kantene. Deretter er englene klare for å pakkes og sendes dit de er ønsket.

Mottoet mitt er engler til alle, engler til alt, og jeg leverer engler Norge rundt, blant annet til flere gullsmeder og en rekke bokhandlere. Englene min er populære, sier hun med et smil. Og jeg tror de fleste forbinder engler med noe godt og trygt, uansett om de er troende eller ikke. Jeg lager dessuten mange forskjellige varianter, ikke bare de typisk fromt utseende englene.

Hun viser meg en røff engel, en rockemusiker. den engelen laget jeg da sønnen min døde, fortelle hun. han var rockemusiker.

Rockeengelen har fått følge av et helt engleorkester, men ved siden av ham står det en mindre kvinnelig engel og river seg i håret.

Det er et selvportrett, jeg har kalt henne Skrik, sier Inger lavt.

– De to englene hører sammen.

Inger tar opp en annen, en litt mindre engel.

Dette er en korengel, den finnes i mange størrelser. Nå til jul er nok den en av de mest populære, folk foretrekker ofte det tradisjonelle rundt jul. Men jeg selger faktisk like mange engler om sommeren som jeg gjør nå i desember. Engler er blitt et helårsprodukt, og mange har dem stående framme året rundt. Og man skulle kanskje tro at Märta Louises stadige engleutsagn øker salget, men det er faktisk tvert om. Hver gang hun har vært i media og sagt noe om englene sine, stopper salget nesten momentant et par ukers tid.

Inger smiler.

Men det er egentlig helt greit, for da får jeg tid til å utforme nye engler, ideer som ligger i bakhodet og bare venter på å bli skapt.

Artikkeltags