Gå til sidens hovedinnhold

Frisk opp tilværelsen med farger

Artikkelen er over 10 år gammel

De som har ruslet nedover Kongegata den siste tiden, har kunnet ta seg en hvil på en nymalt rosa benk.

Og har de kikket gjennom vinduet til Arnes fargehandel, har de kunnet beskue en knall lilla dør. Hva har egentlig skjedd med de to søstrene i den gamle og godt etablerte fargehandelen?

- Vi har nå egentlig aldri vært så konservative når det kommer til farger, sier Marianne Rye Hytten.

- Men i år har vi satt litt ekstra fokus på det, vi synes rett og slett folk bør våge litt mer. Farger påvirker oss mer enn vi ofte tror, og friske farger får folk i godt humør. Den lilla døren fikk vi hit til fargedagen, den 5. mai. Her i Norge er de fleste veldig forsiktig når det gjelder farger på utgangsdøra, det går mest i hvitt. Men hvis man for eksempel besøker Nederland, finner man utgangsdører i alle verdens farger, og det frisker virkelig opp ellers kanskje ganske anonym husfasader. Derfor fikk vi Terje Nauf i Laurvig Tre til å male en knall lilla dør til oss.

Søstrene ler.

- Han syntes sikkert vi var helt gale....

- Nei da.

Terje Nauf rister på hodet.

- Ikke HELT gale...

Han innrømmer llikevel at han nok var litt skeptisk til fargevalget i utgangspunktet.

- Men da jeg så døra ferdig malt, syntes jeg den ble fin. Og selv om de fleste nok fremdeles velger hvite dører, så selger vi dører i mange forskjellige farger, både som standard og etter kundens ønske. Den lilla døra her var i utgangspunktet en helt vanlig lagerført hvit dør.

Nauf ler.

- Det er ikke mye standard over den nå.

- Etter flere år med mye hvitt er trenden nå i ferd med å snu, forteller Elise Marie Johnsen.

- Vi ønsker oss noe som kan bryte mot det hvite. Det er for eksempel blitt veldig populært å friske opp gamle stoler, trekke dem om i friske farger, gjerne med stoltrekk i plast, slik at de bare kan tørkes av. Mange maler også gamle kommoder og hyller i en knallfarge, for å ha et blikkfang i et kanskje ellers ganske nøytralt chabby-chic-rom. Eller hva med en rosa benk?

Hun smiler, og viser oss benken på utsiden.

- Man må da bli i godt humør av denne?

Og visst blir man i godt humør. Så kanskje det er en idé til etterfølgelse. En lilla dør? En rosa benk? Et knall gult skap? En turkis kommode eller blomsterpotter? Alt er lov, bare fantasien og personlig smak avgjør hvor grensen går. Det viktigste er å kjenne begrensningens kunst, slik at den ene fargen ikke slår den andre igjen. Og kanskje skal man også ta hensyn til hva de forskjellige fargene betyr, og hvordan de påvirker oss?

Det er mange som har studert hvordan fargene påvirker oss, og undersøkelser viser at fargene vi foretrekker, også har en viss sammenheng med temperamentet vårt. Utadvendte mennesker foretrekker ofte sterke farger, de mer innadvendte velger oftest mer diskré fargere. Et dempet fargevalg regnes for å være feminint, mens sterke, klare farger oppleves som mer maskuline. Når man skal velge interiørfarger, er det også viktig å huske på at mørke farger får et rom til å virke mindre, mens lyse farger har den motsatte effekten.

Hva sier de forskjellige fargene?

Gult er en varselfarge, en vekker. Det er en farge som vi tror stimulerer oppmerksomheten og gjør oss opplagte og konsentrerte. Den er derfor fin på arbeidsrom og andre steder hvor vi jobber, men dårligere egnet på soverom og rom hvor vi ønsker å slappe av. Gult er en av de fargene barn oppfatter og liker tidligst, så noen gule detaljer er fint på barnerommet. Fargen signaliserer velvære, glede, vennlighet og optimisme, men kan også oppfattes som irriterende og påtrengende.

Blått er en farge de fleste føler beroligende og avstressende. Blåfargen er derfor egnet i rom som er tenkt til avslapning, slik som for eksempel et soverom. Lyseblått er en mye brukt farge i et smågutterom, og skal øke sjansen for at både barn og foreldre får en god natts søvn. Blåfargen utstråler styrke, pålitelighet og myndighet, og er derfor også mye brukt på seriøse kontorer. Men blåfargen kan også oppfattes som kald og deprimerende, så det kan være lurt å kombinere den med litt muntrere farger.

Rødt er dramaet og lidenskapens farge. Den stimulerer og aktiviserer, setter fart på adrenalinet og får hjertet til å slå kraftigere. Rødt står for styrke, mot og lidenskap, men kan også virke skremmende, aggressiv og dominerende. Små røde detaljer vil ofte være flotte blikkfang i et interiør, men de færreste vil nok trives i et helrødt interiør. I soveværelset bør man unngå for mye rødt, da det sies å kunne forårsake søvnproblemer. Rødt er også en farge som kan påvirke appetitten og få deg til å spise fortere. Med andre ord et smart valg i en restaurant, men kanskje ikke så lurt på et kjøkken hvor husfruen stadig er på slankekur ...

Grønt oppleves av de fleste som en behagelig og nøytral farge, egnet til avslapning og ro. En grønn entre eller et grønt gjesterom forteller gjestene at du er en gjestfri person. Grønt passer også godt på kjøkkenet, spiserommet og badet, og alle andre rom hvor du ønsker ro.

Hvit er jo symbolet på det uskyldige, det rene og naive. Hvitmalte vegger og tak får et lite rom til å virke større, men et helhvitt interiør vil allikevel ofte framstå som kaldt, tomt og sterilt. Så selv om hvitt fremdeles absolutt er en populær farge i tidens interiør, velger stadig flere å kombinere den med andre og mer fargerike alternativer.

Brunt og beige oppfattes som en varme, trygge og jordnær farge, men kan også tippe over til å virke skitten og billig. Et helbrunt interiør kan fort virke litt kjedelig, men det kan allikevel fungere i et rustikt miljø.

Turkis er fargen for kommunikasjon og sikkerhet. Turkis påstås å hjelpe på konsentrasjonen, og er en farge det er vanskelig å overse i et interiør. Det kan derfor være flott med små turkise detaljer i et ellers nøytralt rom.

Rosa er fargen for omtanke, ungdom og godhet. Korallrosa og fersken kan være fine farger i entreen, det er begge farger som sies å få gjester til å føle seg velkomne. Rosa er også en populær farge på jenterom, og får fram prinsessefølelsen hos de fleste småjenter.

Fiolett og lilla står for ånd, inspirasjon og skjønnhet, og er ofte en farge som gir kunstneriske assosiasjoner. Ønsker du et kreativt hjørne, så kan denne fargen derfor være et lurt valg.

Indigo er en annen variant Stikkord for denne fargen er: Intuisjon – Meditasjon – Forståelse – Mystikk

Oransje utstråler glede, uavhengighet og livsappetitt., og kan være en flott farge på pyntegjenstander, puter og pledd. Men vær litt forsiktig på kjøkkenet, for den er i likhet med rødt en farge som kan få deg til å spise mer, og fortere, enn det du opprinnelig hadde tenkt.