Gå til sidens hovedinnhold

Grønn glede i tre hager på Tagtvedt

Artikkelen er over 9 år gammel

I flere år har de tre hagene ligget der, side om side, så godt som identiske.

Men snart er det slutt på likheten, for nå skal NRK-programmet «Grønn glede» slå seg løs i hagene til de tre gode naboene på Tagtvedt. I ti uker framover skal rekkehushagene få hver sin personlighet, i tråd med personene som eier dem.

Det var NRK-programleder Mette Stensholt Schau som hadde ideen, da hun skulle til med det årlige hageprogrammet hun og teamet på fire nå lager for ellevte år på rad. De ba derfor Larviksfolk som hadde lyst til å få gjort noe med hagene sine om å søke.

Etter en artikkel i Østlands-Posten hvor vi ba tre naboer som ønsket å få helrenovert hagene sine om å melde seg, fikk vi inn en mengde med søknader. Vi har derfor vært rundt og kikket på utrolig mange hager i Larvik, før vi bestemte oss for disse rekkehushagene på Tagtvedt. Grunnen til at vi endte opp med akkurat disse hagene var at de var relativt små og temmelig kjedelige slik de framstår nå. At de ikke er større er bare en fordel. Vi synes det er spennende å vise folk hva man kan få til på liten plass, og ikke minst hvor forskjellig resultatet kan bli.

Mette Steinsholt Schau smiler.

I tillegg ligger de slik til at det er ideelle forhold for han som skal filme.

Det er Petter Melsom som har ansvaret for filmingen. I tillegg består teamet på fire av gartner Tom Egeberg Hvål og snekker og byggmester Ola Blom. Det første programmet kommer i beste sendetid, på NRK 1 22. mai, og deretter kan vi følge utviklingen i hagene en gang i uken i ti uker.

De tre hagene, som i dag i all hovedsak består av plen, skal få helt forskjellige uttrykk når teamet er ferdig med dem. Det passer bra, for det er tre helt forskjellige familier som skal bruke dem.

Vi så artikkelen i Østlands-Posten og søkte helt uavhengig av hverandre, forteller Astrid M. Lunde og smiler bort til naboen, Grethe Marie Johnsen. Johnsen bor i hagen lengst til venstre og forteller at hun ønsker seg en romantisk hage.

Jeg er kunstmaler og barnebokforfatter og drømmer om en hage der jeg kan male, skrive og samle inspirasjon, sier hun. En hage det er koselig å komme uti, hvor jeg kan finne roen, omgitt av gode dufter og store roser.

Det skal hun få, lover gartner Tom Egeberg Hvål, som er teamets gartner og har tegnet de tre forskjellige hagene. ¿ Det blir en hage med Austinroser, stauder og gammeldagse busker. I tillegg skal hun få et lite lysthus, pergola og en komfortabel dagseng.

Grete Marie Johnsen forteller at hun for noen måneder siden flyttet til Tagtvedt fra en stor hage med mange bærbusker og tilhørende mye jobb.

Dette blir første sommeren min her, og egentlig er jeg litt forsynt av alt som har med hagejobbing å gjøre, sier hun og ser utover den grønne plenen. Men nå er det jo andre som skal ordne opp, så det skal bli spennende å se resultatet.

I hagen lengst til høyre bor en familie på fire fra Kosovo.

De er mye på reise om sommeren, og kommer derfor til å få en lettstelt hage med selvvanningsanlegg, forteller gartner Hvål. I tillegg får de urter og bær plassert i et innelukket dyrkingsområde slik at de ikke trenger å sprøytes.

I den midterste hagen i bor det en småbarnsfamilie, med mamma Astrid M. Lunde, pappa Kenneth Lunde og den lille datteren deres, Elisabeth Lunde Bakken på ni måneder.

Jeg har bodd fem år i Oslo uten engang en verandakasse, fortell er Astrid M. Lunde, ¿ så jeg har ikke noe særlig forhold til hage fra før. Men nå er vi blitt lovet en moderne designhage, med rene materialvalg, store blomster, formklippet hekk og en stor steinsatt sitteplass med bålplass. Hun smiler. ¿ Jeg gleder meg veldig til å se det ferdig.

Helt ferdig er ikke hagene før i begynnelsen av juli, men prosessen kan følges allerede fra 22. mai. Da går det første av de ti programmene på lufta på NRK 1 kl. 19.45

Det blir hageprogram nummer 101, sier Mette Stensholt Schau og smiler. Det her er den faste sommerjobben vår, og vi gleder oss like mye hvert år.