Klarer du ikke vente på våren? Her er Haralds tips til å starte den allerede nå

BLIR GLAD: Harald Dypedal ved Gjennestad Hagesenter med to tomatplanter. Med riktig lys, varme og fuktighet blir plantene kraftige, og kan settes ut når temperaturen tillater det. Har du ikke drivhus, bør de ikke settes ut før i slutten av mai.

BLIR GLAD: Harald Dypedal ved Gjennestad Hagesenter med to tomatplanter. Med riktig lys, varme og fuktighet blir plantene kraftige, og kan settes ut når temperaturen tillater det. Har du ikke drivhus, bør de ikke settes ut før i slutten av mai. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lengter du etter våren? Da kan du tyvstarte med å så planter inne, og sette ut senere.

DEL

(Tønsbergs Blad) – Så frøene ut ifra når du har tenkt å sette plantene ut. Det er det enkleste tipset jeg kan gi deg. I Vestfold er det stor variasjon når du kan sette ut, fra kalde innlandet til kyststrøk.

LES OGSÅ: Sogneprest Inger er foreslått som bispekandidat: –Da har det skjedd. Det jeg virkelig aldri hadde trodd skulle skje

Harald Dypedal på Gjennestad får masse spørsmål om dagen. Om når vi skal så, hva vi kan så, og hva som er den sikreste måten å lykkes med småplantene i vinduskarmen. Noen vil så chili, andre basilikum eller tomater. Eller noen potter med stemor.

– Felles for alle er at de trenger tre ting; lys, varme og vann. De to første faktorene er det lite av i Norge i februar, sier Dypedal. – Derfor må vi tilføre dette i passe mengde.

LES OGSÅ: Investorarving søker om ny Breili-hytte på Hvasser (+)

Les bruksanvisningen

Og her er hva du skal gjøre, hvis du har kjøpt ei frøpakke eller ti.

Les bakpå frøposen når det er best å sette i gang forkulturen. Her varierer det mye fra chili og paprika som trenger opp til et par måneder, til enklere blomster som stemor. Disse trenger ikke mer enn seks uker, og tåler for øvrig også kulde godt.

Saken fortsetter under bildet

LES BRUKSANVISNINGEN: Bakpå frøposen bør du lese når du skal så og når det er mulig å sette ut.

LES BRUKSANVISNINGEN: Bakpå frøposen bør du lese når du skal så og når det er mulig å sette ut. Foto:

– På posen står det når du kan så, og når du kan sette ut i hagen. Har du et veksthus, blir saken en annen. Selv nå, i slutten av januar kan det på dagen være varmt inni et drivhus, men kaldt om natta. Da må du sett inn ekstra varme om natta, sier Dypedal.

Jorda du skal bruke når du sår, bør være av den næringsfattige sorten. Så-  og kaktusjord er bra, fetere utgaver med gjødsel vil ikke fungere godt på de små frøene. Dekker du over med et tynt lag lett jord eller sand etter du har sådd, holder såjorda bedre på fuktigheten.

LES OGSÅ: Brøytebil sto i full fyr på E18

Tynn ut

– Når plantene har fått litt vekst og noen blader, må du prikle. Det vil si å ta hver enkelt plante forsiktig opp av såjorda, og sette i annen jord slik at de får bedre plass så de ikke skygger for hverandre. Husk at røtter til nye planter er veldig skjøre. Da trenger plantene også litt hjelp med ekstra lys, vinterlyset i Norge er ikke nok for å få skikkelig vekst, forteller Dypedal.

Saken fortsetter under bildet

MÅ TYNNES: Når de små plantene har fåt noen blader, er det på tide å prikle eller tynne ut.

MÅ TYNNES: Når de små plantene har fåt noen blader, er det på tide å prikle eller tynne ut. Foto:

Hagesentrene og andre selger forskjellig typer lys, som holder den riktige fargetemperatur. Fortsetter plantene i stuevinduet uten ekstra lys, blir plantene «slengete», og utvikler stilken mer enn røttene. Setter du de priklede plantene litt kaldere, men tilfører ekstra grolys, blir plantene kompakte, kraftige og tåler utsetting bedre.

LES OGSÅ: Aurora går på ungdomsskolen: Hver tredje 13-åring vil ned i vekt. Jeg er så sykt lei!

Saken fortsetter under bildet

SÅRBARE RØTTER: Her er det små tomatplanter som har fått riktig lys og tilstrekkelig varme.

SÅRBARE RØTTER: Her er det små tomatplanter som har fått riktig lys og tilstrekkelig varme. Foto:

– Jeg er selv veldig utålmodig med å få plantene ut, men har mislyktes ofte. Hva har jeg gjort feil?

– Vi lengter jo alle etter våren, men her er det om å gjøre å ha litt is i magen. Beregn tiden fra såing til du skal sette ut, ved å lese på frøposen. De nye plantene trenger også og herdes. Det kan du gjøre ved å sette ut i potter på dagtid, men ta dem inn om natta når det blir kaldere. Eller du kan plante ut når jorda har fått litt temperatur, men legg da over fiberduk om natta. Så kan du lufte om dagen når det er varmere, forteller Dypedal.

LES OGSÅ: Du får rabatter og spesialtilbud. Butikkene får verdifulle opplysninger om deg.

Ta det med ro

Da venner de nye plantene seg til det nye vekststedet, og klarer seg gjennom det omplantningssjokket de er utsatt for. Tomater er det liten vits i å sette ut før slutten av mai, hvis du har sådd i midten av mars.

– Men det er langt dit. Jeg gleder meg daglig over å se på spirende planter, nytt liv er alltid spennende. Det gir energi og takknemlighet, det gjør mitt sinn lysere, sier Harald Dypedal.

Får du frø til overs, kan du legge dem på et tett norgesglass, og legge i fryseren. Da holder de seg til neste sesong, nesten litt «mini-Svalbard-frøhvelv».

Saken fortsetter under bildet

DEKKSAND: Dekk frøene med sand eller som her et vulkansk materiale etter du har sådd. Da holder jorda bedre på fuktigheten.

DEKKSAND: Dekk frøene med sand eller som her et vulkansk materiale etter du har sådd. Da holder jorda bedre på fuktigheten. Foto:

Er du fortsatt i tvil om hvordan du skal få suksess med dine selvsådde grønnsaker og blomster, holder Gjennestad gratis kurs om kvelden 15. februar. Da møter du blant annet Dypedal og andre som kan lære deg noen triks. Og mange andre hageinteresserte som deler sine erfaringer, på godt og vondt.

LES OGSÅ: Sneglene kommer

LES OGSÅ: Wedel Jarlsberg ønsker å bygge på idyllisk hyttetomt i skjærgården (+)

Artikkeltags