Hel ved, helt i 100

Nordmenn er et vedfolk. Vi ikke bare fyrer vi med ved, vi elsker også å hogge og stable.

Nordmenn er et vedfolk. Vi ikke bare fyrer vi med ved, vi elsker også å hogge og stable. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nordmenn er ville etter ved. Det endelig beviset er boka «Hel ved». Den har nå passert 100.000 i totalopplag.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Forfatter Lars Mytting opplever en eventyrlig suksess med sin bokutgivelse, som i dag passert 100.000 eksemplarer og nå er trykket i et totalopplag på 109.000 eksemplarer.

– Kagge Forlag feirer 15 årsjubileum i år, og jeg kan trygt slå fast at en slik salgssuksess har ikke forlaget opplevd tidligere, sier forlagssjef Anne Gaathaug, som ikke utelukker har det kan komme enda flere opplag før jul.

– Vedfyring er et anti-apati-middel, er Lars Mytting egen vedfilosofiske kommentar.

– Med enkle redskaper tar en sjøl kontroll mot kulda. Et moderne liv er så fylt av apps og småapparater som skal gjøre livet enklere, at livet faktisk blir umulig å leve enkelt. Men vedfyring er en urgammel selvberging, en glede uten noe passord.

Boka er både et portrett av den norske vedfyringstradisjonen og en informasjonskilde om ved. Mytting har samlet erfaringene fra garvede vedfyrere i landets kaldeste strøk, men også fra en rekke ledende forskere.

I Norge er vedfyring både nødvendighet og kultur. Vi bruker 1,5 millioner tonn ved årlig, og mengden øker i takt med strømprisene. Det er en klimanøytral bioenergi som vil få enda større rolle framover.

Hogst og fyring kan gjøres både riktig og galt, og boka er spekket av fakta om innkjøp av ved, de forskjellige stablemetodene, tørking og fyring, men berører også skogskjøtsel, miljøaspekter, norsk motorsaghistorie og ovner. Ikke minst inneholder den nære møter med mennesker som har et særlig forhold til ved.

Boka gir innsikt for alle som fyrer i ovnen – både for dem som handler veden sin i sekk, for dem som hogger litt på hytta og for de virkelige entusiastene.

Det er penger å spare på riktige innkjøp og korrekt fyringsmetode – og gleden ved peisbålet vil øke.

Ved-sitater

Her er noen sitater fra «Hel ved»:

«En mann kan nok knusle på kuvertprisen til konfirmasjonen, være treg med å bestille nye hagemøbler og velge garasjebygging foran sydenferie, men den mann som lar sin familie fryse – han lider av karakterbrist.»

«Det er ikke noe tull med en vedstabel. Den taper seg ikke på børsen. Den ruster ikke. Den tar ikke ut skilsmisse.»

«Hodet mitt er aldri så behagelig tomt som når jeg driver med ved.»

«Vedfyring er mer enn oppvarming. Det er en del av den norske folkesjela, en anvendelig nasjonalromantikk på linje med Nitimen, blåswixen og heimevernsmauseren.» (ANB)

Artikkeltags