«Ikke langt fra stammen» høster hagene til dem som ikke vil gjøre det selv.

Det er lørdag formiddag på Østre Halsen i Larvik. Sola skinner, men det er enda vått i gresset. I hagen til Birgit Flesche er det livlig. Midt på plenen står kurver og kasser med epler, pærer og plommer.

– Dette er den andre hagen vi høster, sier Torunn Helene Fredriksen og Hilde Sundberg. Venninnene som har startet «Ikke langt fra stammen».

Rydder først plenen

Det første de gjorde da de kom denne morgenen, var å rake plenen for nedfalls og løv. På den måten vet de at alt som ligger på bakken er ristet ned fra trærne denne dagen.

Det var en kollega av Torunn Helene som ga henne ideen. Hun lærte en canadisk kvinne å sylte og safte. Canadieren kom fra Toronto, hun startet selv en fruktdugnad i store parker med frukttrær som opprinnelig ikke var lov til å høste. Her ble hun hektet på frukt og bær i rikholdige hager.

– Selv har vi ikke frukthager, men vi ser jo hvor mange trær og busker som bare står der. Urørt. Det er ikke så morsomt å ha en sånn hage til nabo heller. All den råtne nedfallsfrukten genererer insekter og snegler, sier Torunn Helene Fredriksen.

Eplene øverst skal også med

Hilde Sundberg har klatrer opp i et tre, på stige riktignok. Eplene aller øverst skal også ned. I et annet tre står Ben Øhmann og fører en lang stang opp mot eplene som henger på toppen.

De to venninnene har lyst til å gjøre en innsats. For å utnytte all den deilige frukten som allerede henger der. Når de rykker ut i en hage, er avtalen at de kan beholde en tredjedel selv, hageeieren kan få en tredjedel hvis han vil, og så gir de bort resten til barnehager eller andre som har glede av gratis, kortreist frukt.

Har hendene fulle

Venninnene Irja Linnea Eriksen (4) og Milla Sofie Christensen (4) har hendene fulle – av frukt. Først smakte de på et eple, og det var godt, men så oppdaget de kurven med gråpærer. Så små og søte. De må også smakes på.

Huseier Birgit Flesche ligger og sover etter nattevakt. Hun tok kontakt med ildsjelene etter at datteren hadde fortalt om «Ikke langt fra stammen».

– Da vi høstet forrige helg, fikk vi hele 15 kasser med epler, og tre barnehager fikk gratis epler av oss, forteller Torunn Helene Fredriksen.

De har lånt kassebilen til Frivilligsentralen, og fått kasser til å høste i av dem.

Trenger flere frivillige

– Vi trenger flere frivillige til å være med å høste, så bare meld dere på, oppfordrer hun.

Torunn Helene jobber med web og har laget et eget nettsted for frukthøstingen, der folk kan melde seg på, både hageeiere, plukkere og offentlige institusjoner som ønsker å motta frukt.

Lovlig slang

– Vi driver jo lovlig slang, smiler Hilde fra stigen bak knudrete, gamle greiner. De fleste av oss har vel noen minner om høstmørke hager og de skumle trinnene inn i en hage som ikke er din. Selv vi som hadde eplehager, måtte jo prøve den spenningen.

Tone Merete Christiansen har med seg datteren og kasser til å høste i. Hun synes det er synd å tenke på alle hagene der frukten bare råtner.

– Vi høster for å kunne kose oss med frukt. Nå gleder jeg meg til å komme hjem og bake eplekake av selvhøsta epler.

Plenen begynner å bli rensket for nedfallsfrukt. Kasser og bøtter med epler, pærer og plommer står samlet til fordeling.

Inspirasjon fra Horten

– Vi var en tur i Horten og besøkte «Epledugnad». Der fikk vi en del nyttige tips, og de har ordnet seg en egen saftpresse for å lage eplesaft.

Torunn Helenes datter, Ella Lin (10) har med bestevenninnen Martha Nguyen (10).

– Forrige lørdag holdt vi på i fire timer med å plukke epler, men tiden gikk veldig fort. Og da spiste jeg fire epler! Jeg liker best de som er harde og sure, mens mamma vil ha dem søte og modne.

Gi bort epler i bursdagspresang?

Ella og Marthe skal i bursdag etter innhøstingen, og vi fleiper med at de kan gi bort epler i presang.

Hageeier Birgit Flesche lovpriser tiltaket til jentene i «Ikke langt fra stammen». Mens hun sov ut etter nattevakten, hørte hun barnelatter og hyggelige stemmer i hagen sin.

– Jeg er glad i hagen min og de gamle trærne, men vil helst slippe å plukke epler og pærer. Det er så mye. Derfor synes jeg det er et fantastisk initiativ at folk som har lyst på frukt, kan få høste i andres hager. Jeg kommer til å anbefale det varmt til alle jeg kjenner.

Mange eldre orker ikke selv

Flesche mener de aller fleste frukthagene som ikke blir høstet tilhører gamle folk som ikke er så spreke lenger. Og mange av dem følger ikke med på nettet.

– Jeg valgte å gi all frukten de høstet til «Ikke langt fra stammen». Det er flott at de vil gi bort en tredjedel til offentlige institusjoner som vil ha frukt, sier hageeieren.

En ny hage står for tur. Barndomsvenninnene Torunn Helene Fredriksen og Hilde Sundberg skal på ny ut med stenger og kasser.

Kanskje var de på slang sammen da de møttes i første klasse på Byskogen skole.