(Tønsbergs Blad)

Heidi Bjørnsdotter Thorvik sitter bøyd over en tynn metallplate. Med en spiker risser hun inn konturene av en engel i materialet, som egentlig bare er en tom siderboks. Etter litt klipping, banking, bretting og tvinning står den der, en himmelsk skikkelse med blårutete kjole og krone på hodet. En juleengel.

Har du noen tomme bokser du ikke har fått pantet? Bra! Med enkle grep kan metallisk tomgods forvandles til morsomme gaver og fullt brukbar julepynt.

Gjenbruk

– Det er ikke noe vi har funnet på helt selv. Ideen om å lage engler kom etter at mannen min besøkte en butikk med håndlagde ting fra Afrika. I en del land er det vanlig å lage leker og andre ting av gjenbruksmaterialer. Dette har vi spunnet videre på, sier Thorvik.

Da hun og May B. Langhelle utarbeidet juleboka «God jul», fikk både tomgodsengler og tomgodsgirlandere spalteplass. Du trenger ikke all verdens materialer for å lage det selv. Foruten tomme drikkebokser må du ha metalltråd, og gjerne noen perler til englehoder og dekor.

På stuebordet hos Thorvik ligger ferdig, halvferdig og uferdig pynt i et herlig førjulskaos. Noen av fjorårets engler har blitt hentet fram fra boden – litt preget av tiden i esker. Men en glorie eller et hode på snei gjør ingenting.

– Jeg liker at de er litt duknakkede, jeg. Som om de sier «det er tungt å være engel om dagen», smiler Langhelle.

Sjarmerende uperfekt

– Det er veldig enkelt og veldig dekorativt, sier Thorvik og holder fram en girlander med sølvstjerner som er klippet ut på frihånd.

Figurer med hjerte- eller juletreform egner seg også godt som girlanderpynt. Girlanderne kan henges opp, danderes til kranser eller brukes som bordpynt. Går du i stedet for enkeltstående figurer og utstyrer dem med en liten hempe, kan de kanskje få plass på juletreet?

La gjerne barna tegne figurer på et ark, og bruk det som mønster.

– Det kan bli noen uperfekte og sjarmerende ting, sier Langhelle.

Thorvik jobber som lærer og har hatt tomgodsverksted med elever ned i femteklasse. Det er lett å skjære seg på de skarpe metallkantene, så aktiviteten passer ikke for de minste barna, forteller hun.

Det er imidlertid ingen øvre aldersgrense for å ha det gøy på tomgodsverksted. Minikurset Thorvik holdt for kollegaer, ble visstnok også en suksess.

Personlige gaver

Det kan være mye humor i en god tomgodsengel. Og ønsker du å gi noen en personlig gave, kan du tilpasse materialet – med tanke på hva boksen en gang inneholdt.

– Til en Cola light-avhengig kollega laget jeg en Cola light-engel, forteller Thorvik.


En annen kollega ble overrasket med en engel laget av boksen fra favorittølet.

Hvis du kjenner noen med divafakter, kan du utstyre engelen med en krone. En som alltid går med slips, kan få en engel med slips. Her er det bare å bruke fantasien.


– Boksene har fine farger, og merkenavnet kan godt være litt skjult. Jeg synes det er fint når englene bærer på noen hemmeligheter, sier Langhelle.