Klargjør huset ditt for kulda!

Kulda kan forårsake store vannskader i en bolig.

Kulda kan forårsake store vannskader i en bolig. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Rør og vannledninger kan få store skader når minusgradene kommer krypende.

DEL

(Siste) Vinteren har så langt vært svært mild over store deler av landet. Nå er det imidlertid kaldere værprognoser i vente.

– Over store deler av landet har det knapt vært en skikkelig vinterdag. Nedbør har kommet som regn og ikke snø, og bakken er derfor svært fuktig. Hvis vi plutselig skulle få kaldt vær, vil det kunne føre til en rekke skader, sier skadeleder Anne Stine Eger Mollestad i DNB.

Melder seg raskt

Kombinasjonen av høy vannmetning i grunnen og vinterkulde byr nemlig på utfordringer: Dyptgående tele med frostskader på rør og vannledninger og muligheter for frostsprengning på bygningsfundament og grunnmur.

Disse problemene kan melde seg ganske raskt hvis kulda virkelig setter inn før det har lagt seg noe særlig snø på bakken.

– Når vann fryser til is, utvider det seg. Det er blant annet derfor det ikke er lurt å legge en glassflaske med vann i fryseren. Det kan føre til at flasken eksploderer, og det illustrerer de store krefter som er i sving når vann blir til is, sier Mollestad.

– Det er disse kreftene som kan gjøre skade på rør, bygningsfundament og grunnmur. Slike skader kommer fort opp i flere hundre tusen kroner, føyer hun til.

Enkle tiltak

Det er ennå ikke for sent å gjøre noe, og Mollestad mener det er en rekke tiltak vi kan gjøre selv.

– Enkle forholdsregler og tiltak før kulda setter inn er ofte nok. Sørg for at rør ikke fryser og at grunnmur og bygningsfundamenter ikke ligger utsatt til. Ofte er det nok å ha på litt varme, skru av stoppekran når du drar bort eller å isolere utsatte punkter på boligen, forklarer hun. (ANB)

Dette kan vi gjøre selv

  • Rom med vannførende rør alltid må holde varmegrader.
  • Det bør føres jevnlig tilsyn med innvendige vanninstallasjoner.
  • Hovedstoppekranen bør stenges og anlegget tappes ned dersom huset/bygningen blir stående tomt, uansett om det kun er snakk om en ukes ferie.
  • Isoler utvendig med vintermatter for å forebygge frostspreng på bygningsfundament og grunnmur.
  • Legg også vintermatter direkte på bakken over vann- og avløpsledningene, særlig stikkledningene nærmest bygningen.

Artikkeltags