Kan vinne inspirasjonspris

Mye brukt: Selv om de fremdeles ikke har opplevd sommeren i det nye tilbygget, er det allerede mye brukt. Takket være god isolasjon og varme i gulvene, fungerer det bra selv i kuldegrader. (Foto: Myriam H. Bjerkli)

Mye brukt: Selv om de fremdeles ikke har opplevd sommeren i det nye tilbygget, er det allerede mye brukt. Takket være god isolasjon og varme i gulvene, fungerer det bra selv i kuldegrader. (Foto: Myriam H. Bjerkli)

Av
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Elisabeth Raastad og Olav Frode Aure fra Byskogen er blant de nominerte i klassen for "Uterom", og kan vinne Bergene Holms inspirasjonspris og 50.000 kroner.

Larvik-baserte Bergene Holm har nå valgt ut finalistene i sin «Inspirasjonspris-konkurranse», der de hvert år premierer utvalgte byggeprosjekter. For å vinne, trenger de folkets stemmer på nett.

Elisabeth og Olav har i flere år ønsket seg en vinterhage, og da de i fjor måtte drenere rundt huset, fikk de mulighet til å realisere drømmen. De bygget opp en isolert vinterhage i forlengelse av vestveggen, samt en stor og deilig terrasse rett utenfor.

– Vi flyttet hit i 1997, forteller Elisabeth. – Jeg stortrives i hagen, og i mange år har jeg drømt om en overbygd sitteplass hvor vi kunne forlenge sommeren. Tenkt, fantasert, ønsket og planlagt. Et sted med plass til mange rundt bordet hvor vi kunne sitte tørt og varmt, selv om det regner.

I november 2011 startet første del av prosjektet, dreneringen rundt huset. Deretter fulgte møte med anleggsgartner, arkitekt og byggmester. Drømmene ble skisset ned på papiret, pristilbud og byggetillatelse ble innhentet. I april 2012 fortsatte andre del av prosjektet, da ble vestveggen isolert og kledd om. Den opprinnelige planen om overbygd spiseplass, hadde nå blitt til en isolert vinterhage med varme i gulvet og store åpne vindusflater. I den sørvendte delen av sinktaket monterte de fire vinduer. Utenfor ble det tilliggende terrasse.

– Det er blitt så fint, sier Elisabeth fornøyd.

– Selve påbygget er ikke så stort, bare 12,5 kvadratmeter. Men de store vindusflatene som går helt ned til gulvet gir masse lys, slik at rommet innenfra virker større enn det i realiteten er.

Påbygget sto helt ferdig i fjor høst, så de har fremdeles ikke fått nyte sommeren der. Men ekteparet er ikke i tvil om at de er fornøyd.

–Det er allerede blitt husets favorittsted, forteller de.

– Vi bruker det fra før vi drar på jobben til sent på kvelden. Og siden det er godt isolert og har gulvvarme, så er det deilig selv i kuldegrader. Men vi gleder oss selvfølgelig til sommeren. Hele sørveggen kan åpnes opp og enkelt foldes til side. På den måten får vi en stor gulvflate, slik at vi får mulighet til å dekke til mange mennesker. Rekkverket har vi valgt i herdet glass, for å ha utsyn til hagen fra både stue, veranda og vinterhage, og binde det hele sammen

Konkurransen til Bergene Holm AS oppdaget Elisabeth ved en ren tilfeldighet, da hun surfet rundt og kikket på andre uterom.

– Jeg hadde jo allerede tatt en del bilder av byggeprosessen og det ferdige resultatet, så jeg samlet det sammen og sendte det inn, forteller hun. – Men etter at jeg hadde sendt inn søknaden, glemte jeg det nesten. Hun ler. – Jeg tror ikke engang at jeg nevnte det for Olav.

Så liten tro på at hun kunne bli plukket ut som finalist hadde hun, at da Bergene Holm i januar sendte ut varsel om hvem som var de første ti finalistene, åpnet hun ikke engang eposten.

– Nei, jeg trodde bare det var standardtakk for deltakelsen, innrømmer hun. – Overskriften i eposten sa ingenting om finaleplass.

Men da det i februar kom en ny e-post, som fortalte at hun var en av de siste tre finalistene, skjønte hun det. Og hun innrømmer gjerne at hun er spent.

– Selvfølgelig er jeg spent! Førstepremier er på 50.000 kroner, det er veldig mange penger. Og jeg har mye på ønskelisten, hagemøbler, kanskje litt ekstra solskjerming hvis det blir for varmt her, nye planter og ? Elisabeth smiler. – Så selv om jeg ikke våger å tro det, så hadde det selvfølgelig vært kjempegøy å vinne.

Avgjørelsen om hvem som har vunnet er ikke klar før senere i april, men nå har juryen sagt sitt og overlatt dommen til folket. De to andre i finalen er Torill Øye, som bor i Rasta i Akershus og Hege Vårdal Paulsen fra Helle i Aust-Agder.

Vil du stemme på Elisabeth eller en av de to andre finalistene, så kan du gjøre det til om med 14. april på Bergene Holms Facebook-side, https://www.facebook.com/bergeneholm

Artikkeltags