Undersøkelser viser at kjøkkenet er et av de rommene flest av oss ønsker å bytte ut. Men siden det også er det rommet som er dyrest å pusse opp, så lønner det seg å tenke grundig igjennom hva man ønsker på forhånd.

Gro Skogheim Istre på Nanset Kjøkkensenter har jobbet med kjøkken siden 1981. I dag selger hun modellene Strai, Mobalpa og Marboal, og selv om hun ser noen klare trender, så har hun ikke noen fasit på hva slags kjøkken kundene bør velge.

Det går mye i hvite kjøkken, og også en del grå kjøkken, forteller hun. Og det er mye rette linjer og blanke flater. Eikekjøkken, som var veldig populær for noen år siden, ser vi knapt lenger. Folks smak er forskjellig, derfor finnes det noe for enhver smak. Men det er en ting jeg alltid anbefaler kundene å tenke igjennom. Spesielt i dag, hvor veldig mange hus har åpen kjøkkenløsning, så er det lurt å velge samme stil på kjøkkenet som det er på resten av huset.

Mari Riis fra Kodal fant kjøkkenet hun ønsket seg på Ikea, men det er det ikke lett å ane når man ser det. Takket være en snekkerkyndig far, har det i utgangspunktet ganske lettlinjede kjøkkenet, fått et umiskjennelig Herregårdspreg.

Jeg har bestandig ønsket meg et skikkelig gårdskjøkken, forteller hun. Og takket være at faren min er så dyktig til å snekre har jeg fått det. Hun ler. Det er ikke mange som gjetter at dette kjøkkenet opprinnelig er fra Ikea.

Mariann Kjølnes på Langestrand har også fulgt moten og valgt seg et hvitt kjøkken. Hun gikk for en en Norema-modell, men har brutt det lyse ved å velg en brun benkeplate, og i tillegg satt opp en teglsteinsvegg istedenfor fliser bak ovnen.

Heldigvis har jeg og samboren omtrent samme smak, forteller Mariann Kjølnes, så valget av kjøkken var lett. Det som var viktigst for oss var at det var godt med skapplass. Dessuten ønsket vi en ekstra benk foran vinduet, slik at vi kan sitte der og lese avisa og drikke en opp kaffe om morgenen.

Marit Iversen på Verningen har derimot ikke fulgt den hvite trenden. Takket være en handy mann har hun fått et kjøkken det ikke finnes maken til. Et kjøkken som bringer tankene hen til franske landkjøkken, med brunbeiset ytre, en fantastisk steinvegg både bak og rundt steketoppen og godt med både skapplass og arbeidsplass. Alt har de tegnet, snekret, beiset og satt opp selv.

Jeg er veldig fornøyd, forteller Marit Iversen. Siden vi har tegnet det selv, har vi fått det akkurat slik vi ville. Og så er det selvfølgelig gøy å ha noe ingen andre har.

Paal Aasberg på Nanset valgte hvitt, men måtte allikevel til Gjøvik for å finne akkurat det kjøkkenet som passet inn hos ham. Der fant han et Sivesundkjøkken, og er godt fornøyd med valget. Og om kjøkkenet kommer utenbysfra, har han allikevel tatt vare på den lokale identiteten. De lange benkeplatene er en mattslipt og vakker Larvikitt-variant som heter Berganstein.

Vi selger ganske mye Larvikitt-benkeplater, forteller Gro Skogheim Istre på Nanset Kjøkkensenter. I tillegg har det nå kommet forskjellige sorter kunststeinplater. Fordelen med disse, er at de er helt porefrie, derfor er de lette å rengjøre og holder seg like pene bestandig. Vi har kjøkken i mange forskjellige stiler, men den største endringen har nok skjedd med hvitevarene. De aller fleste kjøper nå induksjonsovn, istedenfor gassovner eller vanlige stekeplater. Og mange velger både stekeovn og dampovn, eventuelt en kombinert damp og mikrobølgeovn, i tillegg til en større stekeovn. Dessuten er det populært med innebygde kaffemaskiner. En annen ting som har forandret seg i løpet av disse årene, er at vi nå selger mange flere kjøkken med skuffer, istedenfor skap. På den måten får man lettere oversikt. Og vi har også nye kjøkken med kildesotrteringskassene i skuff, istedenfor i skapet. Det er veldig smart.

Gro Skogheim Istre forteller at de har kunder både fra Vestfold og Grenland-området. Vi selger bare fabrikkmonterte kjøkken, smiler hun, så vi er nok ikke av de rimeligste på markedet. Et komplett kjøkken kommer ofte på rundt 100.000 kroner, og kundene våre er vanligvis voksne folk som vet hva de vil ha.

Kjøkken er med andre ord en dyr investering, og uansett om man velger full utskiftning, eller en mindre oppussing av det kjøkkenet man allerede har, finnes det et utall løsninger og mange valg som må tas. Skal du ha kjøkkenøy midt på gulvet, innbygde vinskap, ventilatorer, induksjon eller gass, mikro eller damp, trenger du virkelig kaffemaskin? Det viktigste er nok uansett å tenke grundig igjennom på forhånd, slik at kjøkkenet blir akkurat slik du ønsker at det skal være, og det fremdeles er litt penger igjen til all den gode maten som skal lages der ...