Nå må du ha måler

Enova gir nå bare gi støtte til kjøp av varmepumper med energimålere.

Enova gir nå bare gi støtte til kjøp av varmepumper med energimålere. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Vil du ha offentlig pengestøtte når du kjøper ny varmepumpe, må du sørge for at den har energimåler.

DEL

(Siste) Fra 1. mars sluttet nemlig statsforetaket Enova å gi støtte til varmepumper som er ikke er utstyrt med en slik måler.

Helle H. Grønli, programsjef for bygg og varme i Enova, forklarer endringen slik:

– De som investerer i varmepumpe, enten det er av økonomiske årsaker eller miljøhensyn, må kunne føle seg sikre på at de faktisk får valuta for pengene.

Tusenvis av skademelinger

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har mottatt flere tusen skademeldinger på varmepumper. Selskapet konkluderer derfor med at mange av varmepumpene som finnes på dagens marked, er av for dårlige.

Forbrukerrådet i Norge melder også om mange frustrerte telefoner fra varmepumpeeiere. Nå mener ekspertene at energimålere er veien å gå.

– Ved å installere måler på varmepumpeanlegget får boligeieren mulighet til å se om varmeytelsen og energisparingen er som forespeilet fra leverandøren. Ved eventuelle tvistespørsmål står boligeieren dermed vesentlig sterkere enn hvis det ikke er installert noe måleutstyr, sier dr. ing. Jørn Stene.

Han er førsteamanuensis II ved NTNU, og arbeider i tillegg som spesialist på varmepumper og kjøleanlegg i rådgiverselskapet Cowi.

Stene mener den nye Enova-ordningen kan få leverandørene til å forbedre seg.

– Kravet til energimåling kan være «riset bak speilet» som får enkelte aktører i bransjen til å skjerpe seg, fastslår han.

– Dermed vil vi i større grad slippe de kjedelige sakene med fortvilte boligeiere som føler de har kjøpt «katta i sekken».

Dokumenterer virkning

Helle H. Grønli i Enova håper og tror at det nye kravet vil føre til at målere blir en naturlig del av varmepumpene som selges i framtiden.

– Måling gjør at vi kan få dokumentert hvilken virkning varmepumpene faktisk har, sier hun.

– Det er ikke bare en fordel for kundene, men også for bransjen som blir tryggere på at de gir riktig informasjon om produktene og installerer pumpen rett.

Ulike krav

Enova støtter i dag luft-vann og væske-vann varmepumper til både private husholdninger og eiere av yrkesbygg.

– Nå stilles det krav om både strømmåler og varmemåler for varmepumper beregnet for både så vel boliger som yrkesbygg, sier Grønli.

– Dette gjør eieren i stand til å se hvor mye energi som faktisk blir spart gjennom installasjon av varmepumpen. Samtidig gir måling av energien som går inn til og ut fra varmepumpen, eieren mulighet til å kartlegge feil som kan oppstå fordi pumpen tildekkes av for eksempel snø eller løv. (ANB)

Artikkeltags