Dette stenger musa ute

Kommer mus seg inn i sommerhytter som står tomme hele vinteren, kan de rekke å gjøre mye skade.

Kommer mus seg inn i sommerhytter som står tomme hele vinteren, kan de rekke å gjøre mye skade. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En håndfull mus på hytta i høst kan bli til 100 i løpet av noen få måneder.

DEL

(Siste) Mus elsker å lage rede i isolasjonsmateriale og i himlinger, og skadene er ikke alltid synlige.

– Mus har fantastisk god luktesans. Hvis én mus først kommer seg inn i hytta og finner mat, kan andre mus følge luktsporet dens, og vips så danser musene på bordet mens du er borte, sier professor Vidar Selås ved Institutt for naturforvaltning ved NMBU, Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Stålull

En liten åpning på seks-syv millimeter er nok til at mus kan presse seg inn. Så vil du unngå at mus kommer seg inn, er det aller viktigste å sørge for at hytta er tett.

– Mange hyttefolk blir møtt av vond lukt når de åpner hytta på våren. De finner gjerne oppgnagde puter, madrasser og bøker og skader på elektriske ledninger, sier Thibaut Karoubi i Bayer Garden til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

– Å bruke byggeskum til å fuge i sprekker er ikke nødvendigvis så effektivt, for den kan musa gnage seg igjennom. Stål, derimot, liker ikke mus å sette tennene i, så du kan dytte stålhull i hull og sprekker for å holde mus ute. Metallnetting foran røråpninger og ventilasjonsluker er også lurt, sier Selås.

På matjakt

Når vinteren kommer og det blir mindre tilgang på mat ute, kan mus bli desperate av sult og spise nesten hva som helst, forteller professor Vidar Selås.

– Derfor kan du oppleve at mus spiser på både såpestykker og stearinlys. Alt som overhodet kan være spiselig bør derfor fjernes fra hytta før du stenger den for vinteren, også hunde- og kattefôr. Eventuelt kan du legge mat i helt tette beholdere, råder han.

Klatremus

Nedfallsfrukt og fuglenek rett utenfor hytta kan være fristelser for smågnagerne, og bør fjernes.

Ettersom mus kan klatre opp en trevegg lett som bare det, må åpninger høyt oppe på huset sikres. Grener fra trær bør ikke henge inn over tak. Mus er glad i tett vegetasjon, så fjern ugress og dødt treverk rundt hytteveggene.

– Normalt yngler ikke skog- og klatremus på vinteren, med mindre de finner nok mat. Mus elsker hasselnøtter og eikenøtter. Er det mye av disse i naturen, kan det gi økt bestand. I år er det mye blåbær, og da kan vi faktisk forvente oss mye klatremus til neste år, sier Selås.

Når det blir mindre tilgang på mat utendørs, kan mus bli desperate på jakt etter mat og søker inn i hus og hytter for å finne noe spiselig.

Når det blir mindre tilgang på mat utendørs, kan mus bli desperate på jakt etter mat og søker inn i hus og hytter for å finne noe spiselig. Foto:

100 mus

Vi vet at mange har problemer med mus i sommerhus, og da kan musemidler være effektive. Men midlene må være under god kontroll, forteller prosjektleder Christian Dons i Miljødirektoratet.

– Mus får opp til syv unger, så en håndfull mus som kommer inn i hytta tidlig på høsten, kan lett bli til 100 mus i løpet av noen måneder. En musefelle kan hindre at én mus blir til ti, sier Thibaut Karoubi. (ANB)

Artikkeltags