I denne saken er det all grunn til å gi politikerne ros

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Når komitépolitikerne sender tilbake rådmannens forslag om å pusse opp verneverdige Rombær'n for 70 millioner kroner, er det all grunn til å gi ros.

DEL

MeningerRådmannen har ved flere anledninger bemerket overfor politikerne i Larvik at kommunen har en anstrengt økonomi, og må spare penger. Han har kommet med en rekke forslag til sparetiltak, blant annet å legge ned både barnehager og skoler.

Lokalpolitikerne har ofte satt ned foten når rådmannen og administrasjonen har ønsket å spare penger. De folkevalgte har lyttet til innbyggerne som vil bli berørt, og bevart skolene, barnehagene – og utgiftene. De er rett og slett ikke flinke nok til å være fornuftige, når det faktisk er til fellesskapets beste å spare penger, men engasjerer seg at noen få blir berørt.

Det har de både fått kritikk for, og tatt selvkritikk på.

Denne saken skiller seg litt ut fordi det ikke handler om å legge ned et eksisterende tilbud. Slik sett er det enklere å si nei, men det er likevel godt å se at de som sitter i komiteen for oppvekst og kultur – helt enstemmig – Nå er denne saken utsatt: – Det er egentlig ganske kritisk for oss og forankring i økonomiplanen for de neste fire årene.

Dermed tar de i denne saken rådmannens oppfordring på alvor, da han i oktober sto på podiet i kommunestyret og sa at Larvik kommune må omstille seg, og bruke mindre penger på flere tjenesteområder de neste årene, og han håpet at den kommende valgkampen ikke får politikerne til å miste hodet.

I lys av kommunens budsjett er det faktisk litt overraskende at rådmannen foreslår å bruke 70 millioner kroner på å pusse opp Rombær'n, når han ber politikerne være måteholdne. Det er nok imidlertid slik at kommunen så en mulighet til å slå flere fluer i én smekk og løse flere utfordringer.

Nå må Larvik kommune gå gjennom saken på nytt, og se om det finnes andre alternativer for Larvik Læringssenter i kommunens eiendomsmasse, eller om det kan finnes mer hensiktsmessige eiendommer i kommunen.

Det er nemlig slik at disse lokalene, som for mange år siden ble valgt bort som skole, neppe kommer til å bli gode til undervisning igjen – i 2019-målestokk – selv om man bruker mange titalls millioner kroner.

Trolig hadde det vært mulig å benytte gamle Nanset skole til dette formålet, selv om også det hadde gitt millionutgifter til oppussing. Denne eiendommen er imidlertid solgt til boligformål.

For de ansatte og elevene ved Larvik læringssenter er situasjonen fortvilt. I mange år har de slitt med lokaler som ikke holder mål, de ansatte forteller om helseplager med varme lokaler, dårlig ventilasjon og kloakk i kjelleren.

Når leieavtalen nå går ut, er det tvingende nødvendig å finne nye lokaler. Derfor håpet de på politisk ja til Rombær'n for å slippe å stå på gata snart, men innerst inne uttrykte flere skepsis til å flytte til dette lokalet.

Det er ikke vanskelig å mene at de mange som er brukere av Larvik Læringssenter fortjener noe bedre, for det er dessverre slik at uansett hvor mye man bruker i kommunale midler til oppussing av lokaler som Rombær'n og for eksempel Festiviteten, er det vanskelig å få til en god løsning etter dagens standard.

ansatt i Østlands-Posten sportsjournalist Henning Rugsveen ØP-ansatt

ansatt i Østlands-Posten sportsjournalist Henning Rugsveen ØP-ansatt Foto:

Artikkeltags