Tid for å lyse opp høstmørket

Høysesong: Det er høysesong for utelamper nå, smiler Cecilie Waale hos Lampehuset. -Jeg pakker opp nye lamper nesten hver dag, Vi selger selvfølgelig mye av de tradisjonelle smijernsvariantene, men de nye galvaniserte designlampene er også veldig populære.

Høysesong: Det er høysesong for utelamper nå, smiler Cecilie Waale hos Lampehuset. -Jeg pakker opp nye lamper nesten hver dag, Vi selger selvfølgelig mye av de tradisjonelle smijernsvariantene, men de nye galvaniserte designlampene er også veldig populære.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Høsten er her, og det blir tidlig mørkt om kveldene, men det er ingen grunn til å la huset ligge mørklagt.

DEL

Det finnes et stort utvalg utelamper som kan skape stemning i tussmørket, og gjøre det både enklere - og hyggeligere - å låse seg inn hjemme.

Nå er det høysesong for utelys, smiler Cecilie Waale, og pakker ut noen nye lampevarianter.

Cecilie jobber på Lampehuset i Larvik, og sier at det er mange forskjellig utelamper å velge i blant.

Vi selger selvfølgelig mye av de rimelige lampene, samt den tradisjonelle smijernsvarianten, smiler hun.

Men de nye galvaniserte utelampene er også populære, og det samme er de plassbesparende variantene som ligger helt inntil veggen, og derfor ikke stikker så langt ut.

Cecilie forteller at det ofte er forskjell på hva unge og eldre ønsker seg.

De unge vil ha noe som står i stil med huset, mens de litt eldre er mest opptatt av at lampene skal gi godt lys. Hun ler. Men det er selvfølgelig aller best når de to tingene lar seg kombinere.

Solveig Grøvlen, som er eier og daglig leder hos Mesterlys bekrefter at også hos dem er kundene opptatt av design.

Det er mye mer fokus på design nå enn tidligere, sier hun.

– Nå skal ikke lampene bare gi lys, men de skal også passe inn til stilen på huset. Mange kunder kjøper selvfølgelig lys for å se bedre, for eksempel over ytterdøra. Men det er også mange som ønsker å å lyse opp tomta, garasjen eller verandaen.

– På verandaen og andre steder hvor lyset er tenkt for å skape stemning, selger vi mye ledlys, som er lyskilder hvor man ikke ser lyspæra, og derfor slipper å bli blendet av lyset. Ledlys er også fine som effektbelysning, for eksempel i innkjørsler eller nedfelt i bakken.

– Ved siden av døra derimot, så går det mest i tradisjonelle lamper hvor du ser lyspæra, og selv om det nå finnes mye bra i led og sparepærer, foretrekker fremdeles de fleste den gamle glødepæra, som nok gir det peneste lyset, sier Grøvlen.

– Så før man bestemmer seg, er det viktig å tenke igjennom hva slags lys man ønsker og trenger. Og når lampene skal monteres, bør man alliere seg med en elektriker. Har man lampe på veggen fra før, så kan man bytte den selv, men til mer omfattende arbeid, så er det lurt å innhente hjelp slik at det blir ordentlig gjort.

Lars Schmidt og Per Engelstad er begge montører hos Hafa Elektro, og de forteller at de har mye å gjøre om dagen, blant annet med nettopp utebelysning.

Vi merker at det begynner å bli mørkt, smiler de.

Og da trengs det mer lys både ute og inne. Når det gjelder utelamper, er vi ikke så opptatt av hva slags design det er på lampene, men vi anbefaler gjerne lamper med fotocelle, som slår seg på selv når mørket kommer sigende.

– Et annet godt alternativ er lamper med tidsur, det er jo ingen grunn til at lampene skal stå og bruke strøm midt på dagen. Noen synes også d et er praktisk med bevegelsessensor, slik at lampene lyser bare akkurat når du trenger det. Men vi anbefaler absolutt ikke at folk monterer lampene selv. De skal tross alt stå ute i is og fukt og dårlig vær, og da er det er viktig at det blir riktig gjort.

– Det er riktignok lov å henge opp lampene og feste kablene selv, men selve tilkoblingen skal alltid utføres av en autorisert elektriker, forteller de to montørene.

Artikkeltags