Trøbbel i takrenna

Det har vært en våt sommer. Derfor bør du ta en takrenne-sjekk både på hytta og huset før høsten kommer med blader som faller...

Det har vært en våt sommer. Derfor bør du ta en takrenne-sjekk både på hytta og huset før høsten kommer med blader som faller... Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Sommeren har vært preget av regn, regn og atter regn. Med tette takrenner kan alt regnvannet fort finne veien inn i hus og hytter.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Derfor bør du sjekke takrennene på hytta før du reiser fra ferie, og ta den samme sjekket på huset så snart du er tilbake fra ferie.

Dersom det første begynner å dryppe inn i soverommet, kan nemlig sengekosen fort skylles bort.

Takrennene skal lede vann bort fra vegg- og takkonstruksjoner og forhindre at det oppstår fukt.

Tette takrenner leder ikke vannet bort, og ved tungt regnfall øker derfor risikoen for vanninntrenging.

– Det er ikke alltid så lett å oppdage at takrenna ikke fungerer optimalt. Du må gjerne opp på taket til huset eller hytta, og der er de færreste så ofte som de burde. Derfor bør du ta en opprenskning av takrenna nå i sommer mens du har tid, oppfordrer direktør i Icopal, Geir Haugersveen.

Han sier det erfaringsmessig er tilstrekkelig å bytte takrennene når de har synlige skader, eller når du må bytte taket. Men siden vi nordmenn bare bytter tak cirka hvert 36. år, er det viktige å være påpasselig med vedlikeholdet.

Hytta er stedet der vi gjerne trekker oss tilbake og hygger oss med familien, men uventede fuktproblemer og lekkasjer kan fort setter en stoppe for kosen. Fuktskader kan også gå hard utover lommeboka.

I 2011 kostet vanninntrengning utenfra norske husstander over 270 millioner kroner.

– Sommeren er en ypperlig anledning til å sørge for at hyttas takrenner er klare for høsten. Det er raskt gjort, og sparer deg for bryderi senere, sier Haugersveen.

– Regn som tar med blader og rusk kan fort tette til takrennene på hytta. Dersom de fikses tipp-topp nå i sommer, er det større sjanser også for å unngå akutt vanninntrenging i høst.

Når du skal undersøke takrennas tilstand, må du først se etter at renner og nedløpsrør er hele og uskadede, samt forsvarlig festet.

Deretter bør du fjerne alt av rusk og rask som er samlet i rørene, som blader og kvister – pluss en og annen sommerfrisbee. Bruke en stabil stige og sikre deg skikkelig før du skal opp på taket.

Om du er redd for at det allerede har begynt å renne vann inn under taket, kan du se etter misfarging eller tegn på sopp og råte på takbordene innendørs. Vær også obs på at dårlig lukt, kan være et tegn på fuktskade. (ANB)

Artikkeltags