Gladmelding til bilistene: Mer å spare på å bruke brikke enn det som var planlagt

BOMPRISER: Når den nye E18 er fullstendig åpnet, så trer nye bompriser i kraft langs E18 i Vestfold. Da lønner det seg å bruke brikke. (Arkivfoto: Bjørn-Tore Sandbrekkene)

BOMPRISER: Når den nye E18 er fullstendig åpnet, så trer nye bompriser i kraft langs E18 i Vestfold. Da lønner det seg å bruke brikke. (Arkivfoto: Bjørn-Tore Sandbrekkene)

Artikkelen er over 2 år gammel

Dersom du skal passere den nye bomstasjonen på E18 Bommestad til og fra jobb hver dag, vil du spare drøyt 700 kroner i året å ha bombrikke.

DEL

Bak regnestykket ligger at du passer to ganger pr. dag og jobber 240 dager i året, og at du velger å bruke bombrikke i stedet for å betale full pris.

Nå er nemlig prisene for bompasseringer på E18 klare, etter at de er justert i forhold til et som var planen i høst. Det blir litt dyrere for deg som ikke har bombrikke, og litt mer rabatt for deg som velger å skaffe deg brikke i bilen.

I dag koster det 45 kroner å kjøre gjennom hele Vestfold for alle som har bombrikke. Den nye prisen når bomstasjonen på Bommestad åpner blir 50,4 kroner, mens det koster 63 kroner uten brikke.

De nye prisene trer i kraft når innkrevingen på Bommestad starter i forbindelse med at veien åpner for fullt. I resten av landet trer de nye prisene i kraft 1. mars.

Årsaken til at prisene er justert, er at det er laget nye takster over hele landet etter at det ble innført en tilskuddsordning for å redusere bombelastningen utenfor byområder.

– Bakgrunnen for de nye prisene er en endring i takstsystemet. Før fikk de lette bilene 10 prosent rabatt, mens de nå får 20 prosent rabatt ved passering, men i tillegg er satsene indeksregulert for første gang siden 2014, forteller Tore Kaurin i Statens vegvesen.

Han kan foreløpig ikke gi noen eksakt dato for full åpning av E18 fra Bommestad til Sky.

– Vi har vel en formening om når vi skal klare det nå, men vi vil være helt sikre, og ikke gå ut med en ny dato som blir forskjøvet, sier Kaurin.

Vegfinans E18 Vestfold

Takstgruppe 1

Fullpris

Med avtale

Gulli

5 (5)

4,00 (4,50)

Ramsum

12 (11)

9,60 (9,90)

Fokserød

7 (6)

5,60 (5,40)

Natvall

8 (7)

6,40 (6,30)

Skinmo

10 (9)

8,00 (8,10)

Bommestad (ny)

8 (ny)

6,40 (ny)

Sky

13 (12)

10,40 (10,80)

Et av premissene for prisjusteringene var at bomselskapenes samlede inntekter skulle være det samme som før, slik at nedbetalingen av prosjekter ikke ble forsinket.

Med de nye satsene betaler de lette kjøretøyene litt mindre og tyngre kjøretøy litt.

– Tunge kjøretøy får ikke lenger rabatt for å ha bombrikke, bekrefter Kaurin.

For å kjøre på E18 gjennom hele Vestfold blir prisen 103 kroner for tunge kjøretøy, tre kroner dyrere enn i dag, og 13 kroner dyrere enn med bombrikke i dag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.