Brannøvelse for elever ved Thor Heyerdahl vgs.

  Av
  Artikkelen er over 4 år gammel

  Larvik brannstasjon og Tide busselskap hadde fredag formiddag en større beredskapsøvelse ved brannstasjonen i Larvik, hvor elever fra Thor Heyerdahl videregående skole fikk prøve seg i ulike roller.

  DEL

  Øvelsen var et samarbeid mellom Larvik brannstasjon og Tide busselskap som tok utgangspunkt i en ulykke mellom personbil og buss. Brannvesen, politi og ambulanse deltok i øvelsen. Elever ved medier og kommunikasjon og service og samferdsel ved Thor Heyerdahl videregående skole fikk være med i ulike roller. På denne måten fikk de relevant læring utenfor klasserommet.

  En dag som journalister

  Elevene fra medier og kommunikasjon VG1 hadde fått i oppgave å være journalister. De har jobbet med journalistikk de siste ukene, og i denne øvelsen fikk de erfare hvordan det var å snakke med nødetatene i utrykning. Herman Lian og Adrian Lundquist fra VG1 var begge enige om at det var en interessant opplevelse å ta del i.

  - Jeg hadde forventet mer flammer, det kom kun røyk ut av bussen. Det så dramatisk ut, og jeg fikk en erfaring om hvordan det er å jobbe som journalist, sier Herman.

  - Selve opplevelsen var veldig lærerik, og man fikk virkelig et innblikk i hvordan en journalist jobber, sier Adrian. Han synes yrket virker spennende og interessant.

  Offre for ulykken

  Service og Samferdsel VG2 var også med på ulykken. Elevene har ett eget sikkerhetsfag hvor de lærer om hendelser som dette. Lærer Jarle Aagaard mener denne praksisen var bra for elevene. De har lært om førstehjelp og hvem som gjør hva på et skadested, men denne gangen var det elevene selv som spilte skadde og omkommende i ulykken. Kaja Marie Bjørn og Mint Sangmalai fra vg2 var positive til øvelsen.

  - Det var ganske krevende å spille offer i en slik hendelse, men jeg tok med meg masse gode erfaringer, sier Kaja. Jentene synes det var både morsomt og spennende å få være med på ulykken.

  Naturlig samarbeid

  Overbrannmester Jon Edward Hansen syntes det var nyttig å ha med elever fra videregående på denne øvelsen. 

  - Vi ønsker å få mer erfaring på dokumentering av denne typen øvelser, og det kan elevene fra medier og kommunikasjon hjelpe til med. Der finnes det mange dyktige elever vi gjerne vil samarbeide med i slike hendelser. Vi har mye å lære når det kommer til hvordan vi skal håndtere media, og da er elevene fra medier og kommunikasjon en naturlig samarbeidspartner for oss, sier han.

  Realistisk øvelse

  Hendelser som dette skjer stadig og er derfor viktig å øve på. Kollisjoner mellom personbiler og større kjøretøy er en veldig typisk situasjon. Det er vanskelig å si hvordan man skal takle en slik hendelse, og det er ikke lett å forberede seg. Jon Edward Hansen sier derfor at det er viktig at mannskapet alltid må være løsningsorienterte.

  Bruken av hybridbusser blir stadig mer utbredt, og hvis en brann skulle oppstå, kan det bli en utfordring å slokke den. Dersom bussen står ute i åpent terreng er det lettere å kontrollere brannen, men hvis den står inne i lukket område, som for eksempel tunnel eller garasje, oppstår store problemer. Da vil ikke brannen lenger være lett å kontrollere og kan fort spre seg.

  Artikkeltags