Dømt for mordbrann for seks år siden – slipper ikke ut av psykiatrisk institusjon

Tente på: I juli 2011 ble Skolegata 2 totalskadd i brann. En 49-åring fra Larvik, som bodde i bygget, ble dømt for å ha tent på.

Tente på: I juli 2011 ble Skolegata 2 totalskadd i brann. En 49-åring fra Larvik, som bodde i bygget, ble dømt for å ha tent på. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mannen tente på et leilighetskompleks der andre beboere var hjemme og ble dømt til tvungen psykisk helsevern for mordbrann. Nå mener mannen at han er frisk nok til å slippe mer straff.

DEL

Etter seks år med tvungen behandling i psykiatrien, ville mannen (49) friskmelde seg selv og mente retten kunne slippe han fri.

I 2012 ble 49-åringen dømt for å ha tent på et leilighetskompleks på Langestrand den 26. juli 2011. han bodde selv i en av leilighetene i bygget. Det var fare for at to av naboene hans ikke ville kommet seg ut i tide, og mannen ble tiltalt for mordbrann.

Han forklarte brannen med at han var lei av å bo der og mente kommunen skulle skaffe han et annet sted å bo.

Ikke nok samfunnsvern

Nå seks år senere mener 49-åringen at han ikke skal holdes under tvungen vern i psykiatrien, men at han er frisk nok til å slippe fri.

Saken ble behandlet på tampen av 2017. Da hadde saken vært prøvd også i 2015, med det resultat at retten bestemte at dommen for psykisk helsevern skulle opprettholdes.

Slik gikk det også denne gangen. Retten mener det ikke gir samfunnet tilstrekkelig vern hvis mannen ikke er under kontroll og viser til at han ikke kan være under frivillig psykisk helsevern.

Mannen har psykiske lidelser som i hans tilfelle fører til kriminalitet og rusmisbruk.

LES OGSÅ: Her har det vært utested i over 70 år, men til helgen er det slutt

Trøbbel for politiet

Mannen har siden 90-tallet vært i politiets søkelys og har vært i klammeri med loven siden det. Han ble dømt en rekke ganger helt fram til han i 2006 ble erklært strafferettslig utilregnelig, og alle dommene mot ham ble sletttet.

Etter det måtte politiet stadig hente han inn og etterforske saker der han stjal, forfalsket, plaget eller sjikanerte andre.

49-åringen kunne ikke dømmes fordi han var utilregnelig, men da han ble tiltalt for mordbrann, fikk han tvungen psykisk helsevern.

LES OGSÅ: Skatteetaten aksjonerte mot bruktbilhandel i Larvik – politiet stengte butikken

Fortsatt sint og frustrert

Retten peker på at brannen i 2012 oppsto fordi mannen var sint og frustrert på kommunen som ikke ville gi han et nytt sted å bo, og mener mannen fortsatt er frustrert og sint, nå fordi han ikke slipper ut av det strenge regimet kommunen har for han for å kontrollere og medisinere ham.

Mannen har kostbare tiltak i regi av kommunen på grunn av dommen på tvungen psykisk helsevern, men likevel ser de sakkyndige som har vurdert mannen på nytt i forbindelse med rettssaken, at det er stor fare for nye voldshandlinger.

Ved flere anledninger de siste årene, har mannen fått tak i amfetamin på korte permisjoner fra sykehuset, og han har også tatt med seg narkotika tilbake til sykehuset. 

I dommen står det at mannen vil ha behov for behandling og et strengt regime i flere år, og retten har derfor konkludert med at dommen for psykisk helsevern må opprettholdes.

Artikkeltags