Fra i dag er det generelt forbud: – Det er kritisk flere steder

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Søndag rykket Larvik Brann og Redning ut til en bråtebrann som gikk galt på Eftang, på grunn av vind og tørre forhold i busker og kratt. Omfanget ble heldigvis ikke stort, takket være at de som skulle brenne bråte hadde forberedt seg med hageslange og ryddet godt.

Brannen skjedde dagen før det fra i dag, mandag 15. april, er generelt forbud mot ild i skog og mark.

Vakthavende brannsjef og leder for beredskapsavdelingen i Larvik, Jan Olav Vagle, forteller at det er begynner å bli veldig tørt i kystnære områder, der mange beveger seg på påsketur.

– Det begynner å bli kritisk flere steder, fram til det begynner å bli grønt igjen. Det er veldig lett for at det skjer slik som på Eftang, at en gnist flyr avgårde, og akkurat nå er det masse tørre kvister, løv og gress som er lett antennelig, forklarer Vagle.

Innover i kommunen er det fortsatt litt snø og ikke så tørt ennå, og dermed ikke like stor fare for gress-, kratt- og skogbranner.

– Folk var stort sett flinke i fjor

Vagle ber alle som ferdes ute i Larvik kommune de neste ukene om å være forsiktige, ikke bare med å tenne bål, men også med alt som kan antenne tørr natur.

– Vi synes folk stort sett er flinke, det var de i fjor sommer også, da det var ekstremt tørt. Vi hadde noen tilløp innimellom, men det håper jeg vi klarer oss uten nå. Vinden er ubestemmelig, og kan mye kan endre seg på bare en halv time.

Fra 15. april til 15. september er det altså et generelt forbud mot å tenne bål i skog og mark i hele Norge. Selv om det er generelt bålforbud, har du lov til å tenne bål der det er opplagt at det ikke kan starte en brann, men det skal svært mye nedbør til for at det skal gjelde hvis det er gress, busker eller trær i nærheten. Er du i tvil er eksperter over hele Østlandet enige om at lønner seg å la være.

Allerede i helgen var det svært tørt flere steder på Østlandet, og brannen i Larvik var på ingen måte alene:

Tjøme: Gress og krattbrann fredag. 200-x70 meter ble svidd av. Hindret spredning til tørr skog.

Fjellstrand, Akershus: 300 kvadratmeter svidd av, var fare for spredning til bygninger.

Bø: Kratt og skogbrann.

Bamble: Forlatt bål krevde stor etterslukking, tilfeldig funnet av turgåer som varslet brannvesenet.

Vinje: Skogbrann. Brannvesenet kjempet i flere timer mot flammene i et stort område.

Kragerø: Fem mål svidd av i en kratt- og skogbrann.

SLIK VAR DET I FJOR: – Bare en sigarettglo, ja, det kan bli en katastrofe

Over 100 vår-skader og erstatning på 30 mill. i fjor

I fjor var det i følge DSB, Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap, totalt 2.097 registrerte skogbranner i Norge, og det var dobbelt så mange som i de to foregående årene. Utviklingen er at det blir stadig tørrere i Norge på våren og om sommeren. Derfor er målet nå å bevisstgjøre innbyggerne med forebyggende arbeid. Informasjon om brannsikkerhet må også ut på flere språk, for i 2018 var det flere utenlandske innbyggere og turister som ikke hadde fått med seg den store faren.

I 2019 er det sen påske og slutt på vinteren ved kysten, og fint vær gir økt fare for brann.

- Bare i månedene april og mai i fjor registrerte forsikringsbransjen over 100 skader etter branner og branntilløp der kilden var grill, fyrstikker, og røyking. Erstatningsutbetalingene endte på nærmere 30 millioner kroner, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Bransjen advarer mot bruk av engangsgriller når det er veldig tørt i hager og i naturen.

- Griller en i egen hage, ha et trygt underlag, slukk grillen med vann og legg noe tungt på grillen så den ikke blåser av sted, sier Voll. En engangsgrill kan være brannfarlig i lang tid etterpå. Aller helst bør en gå for andre alternativer. De samme forholdreglene gjelder om en tenner opp bål i naturen. Selv om det kan være kaldt, kan bakken være knusktørr, og da skal det lite til før det tar fyr, sier Voll videre.

Kan bli erstatningspliktig

Codan Forsikring advarer i en pressemelding mot alvorlige konsekvenser hvis du starter en brann.

– En brann kan føre til både materielle skader og personskader, som er alvorlig nok i seg selv. Når man opplagt er uaktsom, vil dette heller ikke dekkes av forsikringen. Ved overtredelse av det generelle bålforbudet kan man i tillegg straffes med bot eller fengsel samt bli erstatningspliktig, sier skadesjef Annika Persson i Codan Forsikring.

– Til de som nå er fristet til å brenne bråte for å kvitte seg med fjorårets tørre gress, vil jeg bare si at de må legge fra seg den ideen først som sist, sier Persson.


Tips til trygg bålbrenning

  • Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
  • Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
  • Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
  • Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
  • Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
  • Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
  • Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
  • Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
  • Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Artikkeltags