Brannsjefens råd: Tenk og ta ansvar – i skog og mark og til sjøs

TA ANSVAR: Brannsjef Arve Stokkan ber alle om å ta ansvar, enten man griller, bruker åpen ild utendørs eller oppholder seg på sjøen.

TA ANSVAR: Brannsjef Arve Stokkan ber alle om å ta ansvar, enten man griller, bruker åpen ild utendørs eller oppholder seg på sjøen. Foto:

Ferietid betyr late dager med fokus på andre ting enn arbeid for de fleste av oss. På brannstasjonen i Larvik er imidlertid beredskapen som ellers, men brannsjef Arve Stokkan håper folk vil bidra til at det blir så lite som mulig å gjøre for hans folk i sommervarmen.

DEL

– Det er mye aktivitet ute, og folk er ute i hager, i skogen og på og ved sjøen for å nyte sommeren. Det er bra, men det er viktig at man tar ansvar for det man gjør og er forsiktig med både ild og vann, sier brannsjefen.

Grunn til å være forsiktig

Arve Stokkan kan oppsummere første halvår med at det har vært betydelig færre skog-, gress- og krattbranner i år enn det var i samme periode i 2018.

– Selv om det ikke er så tørt i år som under hetesommeren i fjor er det likevel all grunn til at folk er forsiktige og tar ansvar, sier han.

Arve Stokkan sier at med det regnet som har kommet i sommer er det nå det han vil kalle en «normalsituasjon». Varmen den siste uken har imidlertid gjort brannfaren i skog og mark større enn tidligere i sommer.

– Det er viktig at man tenker seg svært godt om og aller helst ikke bruker åpen ild nær skog og mark og på svaberg. Det er faktisk totalforbud mot bålbrenning fram til 15. september, sier brannsjefen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FORSIKTIG: Det er tørt, spesielt i overflaten i skog og mark, og fare3n for lyng og krattbrann er stor.

FORSIKTIG: Det er tørt, spesielt i overflaten i skog og mark, og fare3n for lyng og krattbrann er stor. Foto:

Det er tørt

Hetebølgen som nå har herjet over store deler av landet de siste dagene har medført økende skogbrannfare. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, har høynet beredskap, og det er satt klart skogbrannhelikoptre på blant annet Torp flyplass i Vestfold.

– Vi har rykket ut på ni gress- og krattbranner så langt i år, mens vi i samme periode i fjor var ute for å ta oss av 14 slike branner, sier Arve Stokkan.

– Det er naturligvis positivt at tallet er lavere, men det er all grunn til å be folk om å være forsiktige. Spesielt nå som det har regnet lite på en stund og det har vært svært varmt. Og selv om det kommer regn, så blir det fort overflatetørt i sommervarmen, sier han.

Arve Stokkan sier at brannvesenet som regel opplever at det er uforsiktighet som gjør at varmen sprer seg og det blir brann i terreng.

– Gjør alltid en vurdering om det er fornuftig å bruke ild der du er utendørs. Det gjelder også helt ute på svaberg. Velger du å bruke åpen ild så sørg i alle fall for at du er helt sikker på at det forsvarlig slukket før du forlater stedet, understreker brannsjefen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

HELST IKKE: Brannsjef Arve Stokkan ber folk helst ikke om å bruke engangsgriller utendørs i sommer.

HELST IKKE: Brannsjef Arve Stokkan ber folk helst ikke om å bruke engangsgriller utendørs i sommer. Foto:

Forsiktig med grilling

Arve Stokkan sier også at han foretrekker at man ikke bruker engangsgriller, men i stedet tar med seg en transportabel grill som kan ta med seg hjem etter turen.

– Engangsgriller blir svært varme på undersiden også, og velger man å bruke en slik er det i alle fall viktig at den står på et ikke brennbart underlag. Og naturligvis må man ta med seg søppel hjem. Det gjelder også engangsgriller, sier han.

Arve Stokkan ber også folk om å tenke seg om når man griller hjemme i hagen eller på verandaen.

– En grill blir veldig varm, og kan antenne brennbart materiale i nærheten. Det er viktig å være oppmerksom på, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

KLARE TIL DYST: De er ferdig utdannet som dykkere, og klare for oppdrag. Fra venstre: Hans Ulvik Rustad, Tom Gjærum, Trond Arne Kvam Hansen, Robert Vang og Stian Bakke ved Larviik brann og redning.

KLARE TIL DYST: De er ferdig utdannet som dykkere, og klare for oppdrag. Fra venstre: Hans Ulvik Rustad, Tom Gjærum, Trond Arne Kvam Hansen, Robert Vang og Stian Bakke ved Larviik brann og redning. Foto:

Full dykkeberedskap

Larvik brann og redning har i år full dykkeberedskap, og her dermed en etterspurt ressurs som tar imot oppdrag fra hele Vestfold og fra Telemark.

– Vi er veldig glade for at vi nå har denne tjenesten, og det gjør oss enda bedre i stand til å ta oss av redningsoppdrag, også til sjøs.

– Vi har alt rykket ut på flere oppdrag i de to fylkene, men heldigvis har vi hatt få alvorlige hendelser å ta oss av i vårt distrikt så langt i år. Dessverre hadde vi en drukningsulykke i Lågen i begynnelsen av juni, men ellers har vi heldigvis unngått flere dramatiske hendelser så langt i sommer, sier han.

Arve Stokkan ber også folk om å være forsiktige og å tenke seg om når man oppholder seg på og ved sjøen.

– Ikke minst må man være nøye med å bruke flytevest når man er ute i båt. Har man ikke vest tilgjengelig så er det bare å ta turen bort til oss på Elveveien. Her kan du leie flytevest for 15 kroner i døgnet. Billigere livsforsikring får du ikke, sier Arne Stokkan til slutt.

Artikkeltags