Mobilen eksploderte i senga: – Blir telefonen varm bør den sjekkes

BRANT HULL I MADRASSEN: Det lød et smell da mobilen eksploderte, dermed våknet eieren og fikk slukket brannen før den spredte seg fra madrassen.  Foto: Frende forsikring

BRANT HULL I MADRASSEN: Det lød et smell da mobilen eksploderte, dermed våknet eieren og fikk slukket brannen før den spredte seg fra madrassen. Foto: Frende forsikring

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Tar du med deg mobilen i senga bør du passe ekstra godt på. En kvinne i 20-årene fikk sjokk da hun våknet av at mobilen eksploderte.

DEL

Mobiltelefonen er blitt en fast følgesvenn for de fleste, og mange tar den også med seg i senga. Noen sovner med musikk på øret, mens andre bruker den som vekkerklokke.

Men for en kvinne i 20-årene gikk det galt.

– Hun fikk seg litt av et sjokk da hun våknet av at mobilen eksploderte i senga, sier brannekspert, Magne Skjerping, i Frende forsikring.

Mobilen, som ikke engang var plugget inn, brant et dypt hull i madrassen. Denne gangen var det batteriet som eksploderte.

– Telefonen, en Samsung S3, eksploderte rett og slett, og tok fyr. Heldigvis våknet eieren av smellet, uskadd, og fikk kastet sengetøy og mobil i vann, sier Skjerping.

Til alt hell spredde ikke brannen seg videre i dette tilfellet, men nå advares det hvor galt det kan gå.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at årlig er batteriladere involvert i ti bygningsbranner i snitt. I tillegg kommer branner som beboerne slukker selv, og store mørketall fra nestenulykker som aldri blir varslet.

– På nyhetene de siste dagene har vi hørt at Samsungs nyeste mobil Samsung Galaxy Note 7 har hatt tilsvarende batteriproblemer. Tidligere har Apple tilbakekalt ladere både til iPad og iPhone, sier Skjerping, og kommer med følgende råd;

– Merker du at mobilen blir veldig varm, eller ser at baksiden buler, gjelder det å være forsiktig, og gjerne få den sjekket.

Vær våken

Branneksperten mener du utsetter deg for unødig risiko om du har strømkrevende apparater og småelektronikk på mens du sover.

– Giftige gasser fra apparatene er vel så farlig som flammene. Sover du, er det ikke gitt at du merker faren før det er for sent, sier han.

Hans klare råd er å ikke lade om natten, om du kan unngå det.

– Vi er realistiske, vi vet at du må lade, men husk at apparatene trenger luft. Elektriske apparater kan bli for varme om de ligger i sengen eller på sofaen, sier Skjerping.

– Uansett når du lader, sørg for all del for at du lader på et ikke-brennbart underlag, og hold apparatene unna brennbart materiale. Aller helst skal du lade mens du er våken og kan følge med, og plugge ut når det er fulladet.

Les også om denne bilbrannen: Lading kan være brannårsak

Flere boligbranner

Stadig mer småelektronikk i norske hjem har gitt en eksplosiv økning i antall ladere og trafoer. I tillegg til faren ved tekniske feil på selve produktet, utgjør alle elektriske apparater som kobles til strømnettet en viss brannfare.

– Feil bruk og dårlig vedlikehold av elektriske apparater er blant de vanligste årsakene til boligbrann, opplyser Skjerping.

Kast slitne ladere

Ofte er det uoriginale ladere som er forbundet med brannfare, det er kanskje ikke så rart. Om de koster en 50-lapp i innkjøp, har de gjerne ikke kostet mer enn en krone eller to i produksjon, noe som kan gi en pekepinn om kvaliteten.

Les også: Skylder på hverandre for feilen hele Vestfold hørte

Branneksperten i Frende anbefaler at du sjekker ledning og lader jevnlig. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.  

– Kjenn etter om det er uvanlig varmt. Bytt ut slitne ladere. Er elektrisk utstyr defekt eller ødelagt må du reparere eller kaste, sier Skjerping.

Artikkeltags