Gå til sidens hovedinnhold

Brannmester advarer i vinterkulda: – Ikke sprengfyr

Artikkelen er over 3 år gammel

Vedfyring, fakkelbokser, telys og panelovner kan alle være årsaken til boligbrann. Det fikk brannvesenet erfare i januar.

I måneden som har gått var det nemlig fem bygningsbranner, henholdsvis i Tønsberg, Re og Horten. Og ikke rent få av dem kan knyttes til det kalde vinterværet.

Nå råder brannvesenet folk til å ta en ekstra sjekk i huset, og på røykvarsleren.

– Da kan man sove tryggere og bedre, skriver Vestfold Interkommunale Brannvesen på sin Facebook-side.

Bod antent av fyrverkeri

Bare noen minutter ut i det nye året begynte arbeidet for brannvesenet. I Horten hadde nemlig en bod blitt antent av nyttårsfyrverkeri.

Ikke lenge etterpå begynte det å brenne i en garasje i Re – her ble naboene redningen. For da naboene oppdaget brannen brukte de snøen for å dempe brannen, og brannmannskapene fikk slukket brannen raskt.

LES OGSÅ: Setter du feil produkt i mikrobølgeovnen kan det ende katastrofalt – dette symbolet bør du se etter

Først smalt det – så sto flammene

Fellesnevneren for alle boligbrannene i januar er at alle ble oppdaget tidsnok slik at brannene ikke fikk utviklet seg til å bli store branner.

Det var tilfellet da et dameselskap i en enebolig i Tønsberg plutselig hørte at det smalt på utsiden av huset. Så oppdaget de flammer som sto opp på trappen inn til boligen.

Brannmester Rune Loraas forteller at det var avgjørende at kvinnene reagerte raskt.

– De hev seg rundt og brukte flere pulverapparat til å slukke brannen, sier Loraas, og legger til at flammene hadde stått helt opp til taket på overbygget over trappen slik at det var svimerket i taket. På grunn av kvinnenes raske reaksjon og gode avgjørelse var det lite for brannvesenet da de kom fram.

– Vi hadde bare litt vann på og under trappen for å forsikre oss om at brannen var fullstendig slukket.

LES OGSÅ: Slo på stekeovnen og la seg – da gikk det galt

Eksplosjon fra fakkelgass

Brannvesenet regner med at brannen skyldtes fakkelbokser som sto for nære hverandre utenfor huset. Når de står for nærme kan gass fra faklene danne en sky, og dersom all gassen plutselig antennes oppstår det en eksplosjon med høye flammer.

Det samme kan skje med telys – så trikset er å sette fakler og telys på ubrennbart sted og med god avstand til ting som kan ta fyr.

Men, det er ikke bare fakler og telys som kan skape brann. I en bolig i Tønsberg begynte det i januar å brenne da en liten panelovn falt ned, og gulvet tok fyr. Det er med andre ord ingen tvil om at med behov for ekstra varme i vintermånedene følger også et behov for å være ekstra forsiktig.

– Ikke sprengfyr, varmen kommer uansett. Legg heller inn lite og ofte. Flammebildet skal være rolig og det skal alltid brenne, sier brannvesenet.

Når det gjelder vedtype bør veden være tørr og godt kløvd– og er det snakk om en flyttbar gassovn så bør den kun brukes når man er til stede og våken.

– Og sørg for all del for at du har en fungerende røykvarsel, og ta en sjekkrunde i boligen før du går til sengs, skriver brannvesenet, med ønske om en god helg.

LES OGSÅ: Dette gjør du når du skal ha fyr i ovnen

Kommentarer til denne saken