(Tønsbergs Blad)

Det er særlig den sterke skogbrannfaren brannvesenet frykter.

– Menneskelig aktivitet er årsaken til 90 prosent av brannene i naturen, påpeker de tre brannsjefene Per Olav Pettersen, Magne Johannessen og Arve Stokkan. De leder henholdsvis Vestfold interkommunale brannvesen (VIB), Sandefjord brann- og redning og Larvik brann- og redning.

I en felles uttalelse på VIBs Facebook-side ber brannsjefene publikum innstendig om å respektere det absolutte forbudet mot ild i eller nær skog og annen utmark, med mindre de har fått uttrykkelig tillatelse fra kommunen.

– Mange steder i Vestfold er det knusktørt. I måneden etter løvsprett antas skogbunnen å være mer antennelig på grunn av tørt fjorårsmateriale. Da vi knapt har hatt nedbør den siste tiden medfører det at skogbunnen og annen vegetasjon nå er nærmest eksplosiv, sier de tre brannsjefene.

LES OGSÅ: Helge og Erik er i beredskap: – Ser vi noen som griller, ringer vi 110 med en gang

Totalt forbud

Loven er krystallklar: Det er totalt forbud mot å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs slik at det kan føre til brann. Og om noen har fyrt opp et bål eller en grill er det både lite smart og svært ulovlig å gå fra bålet før selv den minste siste glo er helt slukket.

– Der det er helt åpenbart at aktiviteten ikke kan starte en større brann, som i strandkanten ved fjorden, kan du grille eller tenne et lite kaffebål. I så fall må det være i svært god avstand til skog og vegetasjon. Ta hensyn til vinden. Glør selv fra en engangsgrill kan fort starte brann i terrenget, påpeker brannvesenet.

Også skogbruket blir tvunget til å ta hensyn til brannfaren.

LES OGSÅ: – Det kan bli 30 grader til helgen

Gode råd fra brannvesenet

– Maskiner som benyttes ved skogsdrift kan starte brann. De som har livsgrunnlaget sitt i skogsdrift kjenner farene og må nå fortløpende vurdere om situasjon tillater drift. Det følger av aktsomhetskravet i lov og forskrift om brann, sier de tre brannsjefene i Vestfold, som gir følgende råd om du oppdager brann i skogen:

– Kast deg på telefonen og ring 110. Du kan bidra til å slokke ved å brekke eller hogge et lite løvtre på cirka to meter. La det stå igjen en dusk med kvist på toppen. Ikke slå, men forsøk å børste flammene tilbake. Sand og tepper kan kvele flammer. Den som har en bøtte og vann i nærheten kan bare pøse på, ubegrenset, inntil brannvesenet kommer ulende.

LES OGSÅ: Advarer om stor skogbrannfare