Vaktleder for Sør-Øst 110, Tom Berger, informerer om at både brannvesen og sivilforsvar har trukket seg ut av området lørdag ettermiddag.

– Men skogeier holder tilsyn med området og melder ifra hvis det skulle oppstå røyk igjen. Det ligger også slanger klare i terrenget hvis brannen skulle gjenoppstå. Det er jo fortsatt ganske tørt i bakken, forteller Berger.

Da ØP tok kontakt med innsatsleder lørdag ettermiddag, holdt brannvesen og sivilforsvar fortsatt på med å slukke brannen..

– Det er fremdeles litt usikkert hvor lang tid det vil ta. Vi har folk der ute som følger med, også får vi se litt senere i kveld hvordan det står til, sa innsatsleder Carl Fridthjof Jacobsen.

Fredag ettermiddag rykket nemlig både brannvesen og politi ut etter skogbrann ved Dammyra ved Vassbotn. Senere ble det klart at brannen var under kontroll, og at samarbeidet mellom brannvesen, sivilforsvaret og skogbrannhelikopteret hadde god effekt. Området som brant er på cirka 40 x 100 meter.

Men på grunn av den tørra jorda, spådde vaktleder for Sør-Øst 110, Tom Berger, at arbeidet ville vedvare over natta og fortsette til morgendagen.

– Brannen er ikke helt slukka enda, men vi har god kontroll på etterslukkingen og brannen er ikke lenger synlig, fortalte Carl Fridthjof Jacobsen, innsatsleder i brannvesenet.

– Det er fremdeles slangeutlegg og noe mannskap der. Grunneier, sivilforsvar og brannvesenet følger fortsatt med.

– Det er ganske mye røtter og andre vekster som brenner nedover i dybden. Det er derfor litt utfordrende å få vannet til å trekke ordentlig ned i jordsmonnet.

– Vet dere noe om årsaken til skogbrannen?

Nei, det er veldig vanskelig. Det er jo ikke et typisk turområde, oppi kollen der. Mest sannsynlig er det etterlevninger av et lynnedslag tidligere i uka som har utvikla seg til ulmebrann.

– Hva er grunnen til at det brenner uten at vi ser noe flammer?

– I et slikt tilfelle med ulmebrann, kan det ligge igjen en glo etter et lynnedslag. Akkurat som når man tenner bål på tur, kan det ligge å ulme hvis det ikke er nok tilgang på oksygen. Vi får brann med røyk, men ikke flammer, forklarte Jacobsen.

– Sivilforsvaret fortjener ekstra takk og ros for innsatsen deres. Det er helt fantastisk, i tillegg til alle andre som bidrar og hjelper til, understreket innsatslederen.

I sakens første utgave ble det referert til sivilforsvaret som frivillige. Disse er tjenestepliktige.