Gå til sidens hovedinnhold

Brant protestbål på Batteristranda

Artikkelen er over 2 år gammel

Fra leserne

I helgen ble det arrangert vardebrenninger over hele landet, over hele verden. Det brant i Trøndelag og i Nordland men også i Bangladesh og Guatemala. Totalt ble det over 80 forskjellige varder og 80 forskjellige samlinger som over hele verden. Og alle hadde øyne og oppmerksomhet rettet mot Norge og LoVeSe. Dette er en sak som er viktig og dette er en sak som engasjerer over hele verden.

I Larvik arrangerte lokallaget Larvik og Sandefjord Natur og Ungdom vardebrenning på Batteristranda og det ble kakao, pølser, grilling, marshmallows, taler, quiz, allsang og kos. Det var svært hyggelig at det var så mange som møtte opp.

Før i tida ble varder tent på fjelltopper, særlig langs kysten for å varsle fare og ufred. Derfor tente vi nå, for å varsle om den potensielle faren det er å oljeborre i LoVeSe. Disse verdenskjente havområdene inneholder store naturverdier. Det er blant annet her lofottorsken gyter, men man kan også finne mange flere fiskearter utenfor norskekysten. I tillegg er fuglefjellene på Røst og Værøy vitalt når det gjelder hekkingen til flere sjøfuglarter. Faktisk ligger verdens største kaldtvannskorallrev litt utenfor Røst.

Ressursene i havet er fortsatt grunnlaget for bosetting, arbeid og turisme i denne regionen. Et oljesøl vil medføre enorme konsekvenser for natur, dyreliv, og befolkningen i området. Derfor er det såpass viktig at vi viser våre politikere at dette er temaer som vi bryr oss om og som er viktige for oss.

Dette var det tiende året på rad som Natur og Ungdom arrangerte vardebrenning for et oljefritt LoVeSe sammen med blant annet Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Før i tida brente de varder for å varsle om fare og ufred. I år tente vi for å feire at vi har klart å holde oljen vekk fra de sårbare havområdene våre så lenge, men også for å varsle om at faren fortsatt er der.

Vi har ikke vunnet før områdene er varig fredet fra oljevirksomhet. I 2019 tente vi for å sende et klart og tydelig signal til Arbeiderpartiet om at det er på tide å legge bort ønsker om oljeboring og konsekvensutredning og heller sier ja til ei miljøvennlig og bærekraftig framtid som verdsetter fisken, havet og de næringene som bygger på fornybare ressurser.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.