(Nettavisen) Danske forskere advarer mot smertestillende tabletter som inneholder virkestoffet diklofenak da de kan øke risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer med opptil 50 prosent.

Studien ble publisert i det britiske tidsskriftet BJM i juli 2018, og samtidig omtalt av Forskning.no.

LES OGSÅ: Dette ble en kjempesuksess – og ett sted kan du spise billig middag i enda noen dager: – Vi kjører på ei uke til!

Risiko økte med opptil 50 prosent

Ifølge Apotekerforeningen ble det i 2014 brukt 78 millioner døgndoser med såkalte NSAID-legemidler i Norge, altså betennelsesdempende og smertestillende tabletter som Ibux, Voltarol, Voltaren og Naproxen.

De danske forskerne har sett på de tablettene som inneholder diklofenak, altså både Voltarol og Voltaren.

Forskerne fulgte opp 6,3 millioner tilfeller hvor pasienter har fått resept på tabletter med diklofenak, andre NSAID-legemidler eller tabletter med paracetamol.

De som tok tabletter med diklofenak økte risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer med 50 prosent, noe som var 20 prosent høyere enn for de som tok legemidler med ibuprofen og paracetamol.

For de som allerede hadde høyere risiko for hjerte- og karsykdommer eller tidligere hadde vært rammet av slike sykdommer, var risikoen enda større.

– Denne studien sier ikke så mye mer enn det vi visste fra før av. Det har vært kjent i flere år at virkestoffet diklofenak gir en økt risiko for hjerte- og karsykdommer, og det står tydelig angitt i bruksanvisningen, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket til Nettavisen.

Da risikoen ble kjent, valgte Legemiddelverket å redusere pakningsstørrelsen på de reseptfrie pakningene av Voltaren og Voltarol.

– Vi reduserte pakningsstørrelsen slik at det nå kun er mulig å få en tak i kortvarige kurer reseptfritt. Kortvarige kurer gir lav risiko for utviklingen av hjerte- og karsykdommer.

– Bruk Paracet

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at paracetamol er det mest brukte legemiddelet i Norge.

I 2017 var det ifølge Madsen 524.000 nordmenn som fikk parcetamol på resept fra legen sin, altså rundt 10 prosent av befolkningen.

– I tillegg er det et betydelig antall nordmenn som kjøper parcaetamol reseptfritt, legger Madsen til.

Når det er sagt, så anbefaler Legemiddelverket bruken av parcetamol som smertestillende foran både ibuprofen og andre midler.

– Vår anbefaling er at paracetamol bør være førstevalg ved lindring av smerter. Prøv det før du går over til ibuprofen eller sterkere legemidler som for eksempel inneholder morfin. Årsaken er at paracetamol går sammen med alle legemidler, i tillegg til at det kan brukes av mennesker i alle aldre, samt gravide.

Ibuprofen, derimot, bør ikke brukes av pasienter med nedsatt nyrefunksjon eller av pasienter som går på blodfortynnende medisin.

– Hvis det er snakk om unge, friske mennesker, så er det ikke så stor forskjell. Men disse legemidlene brukes hovedsakelig av eldre mennesker, og da anbefaler vi paracetamol som førstevalg.