– Det er utrolig kjipt når internettet er så dårlig at jeg ikke engang får til å sende mail med vedlegg, forklarer han.

«Internett til folket»

Stefan bor på Hummerbakken, et av stedene med dårligst nettverksforbindelse i Brunlanes. Han har lenge irritert seg over kvaliteten på internettet, og ønsket om å gjøre et tiltak skjedde da han snakket med en nabo.

Vi jobbet begge hjemmefra, og var helt avhengige av at internettet funket, noe det ikke gjorde i særlig stor grad.

Så tok en annen nærboende kontakt.

– Gunnar Levi Anvik og jeg snakket mye om dette, og til slutt ble vi enige om at noe kunne gjøres. Han tok ansvar for campingnæringen, og jeg for de private løsningene.

Han forklarer at om sommeren er det nesten umulig å komme på nett.

Hvis campingturistene kobler til internett før vi rekker det, får vi ikke koblet oss på. Det sier litt om kapasiteten, forteller han.

Han startet opp en Facebook-gruppe og en webside for å fremme kampanjen "Internett til folket".  Den har, i følge Lundberg, gått over forventningene.

Vi startet vel i slutten av juli, og vi nærmer oss hundre likerklikk på Facebook. Det er utrolig mange som viser interesse for dette. Vi har også dannet en gruppe på 8 stykker som leder kampanjen, fortsetter han.

Les også: Det gjenstår et ja fra fylkespolitikerne

Folket trenger fibernett

– Per dags dato har vi en DSL-kabel fra Telenor, og den har en styrke på omkring 4 Mbps (megabit per sekund), det er på ingen måte nok, mener Stefan.

Telenor har ikke ønsket å forbedre eller legge nytt nettverk i Brunlanes. Da måtte det settes i gang andre tiltak for gjengen fra Brunlanes.

Vi skal bytte til Viken fiber og da får vi fibernett fra Altibox. Dette fibernettet kan gi en styrke på opptil 100-200 Mbps, det er mye kraft i disse fiberkablene.

Det finnes både små og store bedrifter i området. Stefan mener at disse er kun noen av eksemplene på hvem som trenger fibernett.

Les også: Kyststien er blitt en innertier

Satser på neste sommer

For at prosjektet skal lykkes, er Stefan og resten av gruppen avhengig av at mange nok viser interesse og ønsker fibernettet.

Vi har tenkt på å arrangere dugnader hvor for eksempel de som eier gravemaskiner kan stille opp for å grave grøftene. Det vil vi spare en del på.

– Hvor langt er dere i prosessen nå?

Vi holder fortsatt på med å samle boenheter, og sjekke hvem som faktisk vil være med på dette. De som ønsker, kan registrere det på websiden vår. For øyeblikket er vi oppe i rundt 70 stykker, sier Lundberg.

Han regner med at antallet for hvem som ønsker denne løsningen vil være endelig om en måneds tid.

– Dersom alt går som det skal, og vi er ferdige med planleggingen innen november, kan vi starte med å legge inn fiber til boligene allerede når frosten forsvinner etter vinteren, forteller han fornøyd.

Nå satser vi alt for internett til folket og bygda neste sommer! smiler han.

For å lese mer om kampanjen, eller for å melde interesse, gå inn på Internett til folket.