Fronter aksjon mot mobbing av barn som bruker briller

Nytt prosjekt: Specsavers skal nå kåre ny "brillemodell". Fra venstre: EilevBjerkerud, Anett Eriksen, daglig leder i Specsavers Larvik, og Stine Melfald fra Specsavers Norge.

Nytt prosjekt: Specsavers skal nå kåre ny "brillemodell". Fra venstre: EilevBjerkerud, Anett Eriksen, daglig leder i Specsavers Larvik, og Stine Melfald fra Specsavers Norge.

Artikkelen er over 2 år gammel

Eilev Bjerkerud er kjent som vinner av TVs «Farmen» og «Skal vi danse». Nå er han «brillemodell» og fronter årets utgave av Specsavers kampanje.

DEL

– Det er trist at verden ikke har kommet lenger enn at barn fortsatt blir utsatt for mobbing og trakassering fordi de bruker briller.

– Briller er jo tross alt helt nødvendig for mange barn, og derfor er denne kampanjen utrolig viktig, sier Bjerkerud.

Jobbet som lærer

Bjerkerud har selv jobbet som lærer, og har med egne øyne sett at barn har blitt mobbet fordi har måttet begynne med briller.

– Jeg har selv brukt briller siden jeg var 12 år gammel, men heldigvis ble jeg ikke selv mobbet for det. Som lærer har jeg imidlertid sett mye, og det er utrolig trist at det fortsatt i dag ikke er akseptert at noen må ha dette hjelpemiddelet, sier han.

Bjerkerud sier at det i verste fall kan være slik at barn ikke går med briller, selv om de er avhengig av det for å kunne lese skikkelig og delta i aktiviteter.

– Det er jo lett å tenke seg hva det kan bety for et barn, sier han.

Ifølge en undersøkelse utført av Ipsos, et fransk meningsmålingsbyrå, for Blindeforbundet, sier hele 65 prosent av synshemmede barn at det har blitt mobbet, og to av tre mener at mobbingen hadde sammenheng med synshemmingen og også bruk av briller.

Prosjekt i Afrika

Specsavers i Norge har deltatt i kampanjen «Årets brillemodell» i åtte år. Kampanjen ble startet av Specsavers i England for 10 år siden, og konseptet går ut på å la unge mennesker fronte bruk av briller og arbeid mot mobbing.

– Briller er en nødvendighet for tusenvis av nordmenn, men fortsatt opplever altså mange å bli mobbet fordi de bruker briller.

– Gjennom denne kampanjen ønsker Specsavers å vise at det er naturlig, og kanskje også kult å bruke briller, sier Stine Melfald, som er opplæringsansvarlig i Specsavers Norge.

Specsavers representanter reiser også jevnlig til Tanzania i Afrika med optikere for å gi fattige barn synsprøver og for å dele ut briller.

– Dette er et viktig arbeid som også den som blir kåret til brillemodell får være med på, sier Melfald.

Vil ha flere modeller

Specsavers oppfordrer nå alle som er over 18 år til å melde seg på i konkurransen om å bli «Årets brillemodell» for 2017.

– Kravene for å bli med i konkurransen er at man er over 18 år, at man er brillebruker, og at man ønsker å gå foran som et godt eksempel, sier Stine Melfald.

– Så må man ha et ønske om å være et forbilde og vise at det å bruke briller er noe positivt. Det handler om å fronte gode verdier, sier hun.

Melfald lover altså også at den som blir plukket ut av juryen, der hun selv sitter sammen med blant annet motekjendis Jan Thomas, vil få være med til prosjektet i Tanzania for å delta i arbeidet der.

Mulighet til å være med i konkurransen har man fram til 1. august.

Artikkeltags