BYBLOGGEN: Når himmel er helvete for jord

OPP OG NEDTUR: En kjapp helgetur til London og du personlig bidrar med 482 kilo CO₂ i atmosfæren. Arkivfoto

OPP OG NEDTUR: En kjapp helgetur til London og du personlig bidrar med 482 kilo CO₂ i atmosfæren. Arkivfoto

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi vil alle til himmels, og deretter ned igjen. Akkurat det lager helvete på jord.

Troen er viktig her. Troen på at alt går bra uansett hva vi gjør. For vi synder, og vi synder så det koker i atmosfæren. Sies det.

Nå snakker jeg ikke om religionenes versjoner av himmel og helvete. Det får de ha for seg selv uten at jeg skal svartmale den historien.

Men her i virkeligheten tar vi i hvert fall helt av i forhold til å lage helvete på jord.

Bokstavelig talt.

For vi flyr til himmels så det suser. I 2017 gjennomførte nordmenn drøyt 11 millioner reiser tur/retur. Omtrent én utenlands- og en innenlandsreise hver, ifølge Avinor.

Tall fra Eurostat viser at nordmenn flyr mest av alle i Europa, hvis man ser bort fra land som er øyer. Og snakker man innenriks, så flyr vi mest i Europa uansett.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: På sporet av det komplette idioti

Og ifølge Forskning.no viser en undersøkelse om folks reisevaner at det var relativt få som mente at opplysninger om hvilken klimaeffekt reisen har, ville påvirke beslutningen om å ta turen. Over halvparten mente den negative effekten ikke har noen betydning for hvor ofte de reiser.

Selvfølgelig ikke. Vi føler jo at vi betaler dyrt for all annen forurensing vi driver med. Veiavgift, som vel er en miljøavgift, siden de som kjører elektrisk slipper unna mye her. Så den er nok miljøbetinget og ikke bruksbetinget, vil jeg tro.

Så bruker vi jo mye penger på å spise miljøvennlig. Det koster jo flesk, eller kanskje det begrepet ble litt feil. I alle fall hvis vi skal følge Gunhild Stordalens råd om å spise en teskje kjøtt i uka. Men vi kan da bidra på den måten, vi. Fordi vi har råd til det.

Vi er miljøvennlige når vi kan. Men man skal jo ha ferie fra det engasjementet også. Så da flyr vi. Slik Gunhild gjør, verden rundt.

Det er ikke godt å vite hvor man skal begynne for å redde denne kloden. Meninger og muligheter er det mange av, og alle blåses til himmels i mediene når vi kaster oss på nye trender, nye reisemål, nye sparemål og nye miljømål.

Vi snakker om det, vi vil gjerne bidra. At det som skjer himmelhøyt over oss har så stor innvirkning betyr jo at vi må slutte å fly til himmels for å hindre helvete på jord. Men dropper vi fotballturen med gutta, eller sydenturen med ungene, så får vi et helvete uansett.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Store bokstaver og sterke ord uten kraft

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken