BYBLOGGEN: Late kakebakere lager ikke fest

FYLL: Det skal smake fest hele veien. Kaker uten fyll inni er ren latskap.

FYLL: Det skal smake fest hele veien. Kaker uten fyll inni er ren latskap.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Skråblikk 

Ingen mai uten kake! Få måneder inneholder så mye kake som mai, og så mye fest og fritid. Konfirmasjonene florerer og nasjonaldagen eksploderer i kakefest. Samtidig nærmer det seg avslutninger i både skoleverket og foreningslivet. Alltid med kakefat som bugner.

Men legger egentlig alle sjelen i kaken de baker?

Min påstand er at det finnes altfor mange skuffende kaker når stemningen egentlig skal løftes et hakk opp fra hverdagslivets vafler og boller.

Her om dagen skulle det bakes kake, bare fordi det var helg. Kakebakeren hadde den spesielle ideen at hvis man bakte en kake til helgen, så slapp man unna annet lørdagsgodt.

Ja særlig om den ideen ble godt mottatt.

Kaker skal løfte festen, helgen, eller hverdagen. Løfte den ut fra det vanlige. Være det ekstra tillegget som gjør at man husker dagen.

Kakebakeren gjorde seg flid med å lage bunn selv, ikke noe ferdigkjøpt sukkerbrød nei.

Men da det kom til diskusjonen om fyll måtte jeg slå i bordet. Hun hadde tenkt å bare ha fyll på toppen av kaken.

LES OGSÅ: Jeg tar gjerne rutebåten. Men aller helst vil jeg seile min egen sjø!

Da blir det hverdagsfølelse, mente jeg.

– Kaker uten fyll inni er ren skjær latskap, påpekte jeg og vant diskusjonen.

For latskap skal ingen ha på seg.

Jeg har nemlig ved flere anledninger registrert at det dukker opp kaker som både har god bunn og god fyll, men som skuffer når du åpner den.

Ingen spenning. Bare bunn.

Da kommer skuffelsen, forventningen brister og du føler deg lurt.

Det hjelper ikke om man ser flott ut på utsiden så lenge innholdet er kjedelig og uten opplevelser. Sånn er det både med kaker og mennesker.

Jeg skjønner jo at noen bare slenger sammen en enkel kake når det skal bakes for andre til store dager eller en avslutning. Men hvor lite skal til, når man bare kan dele bunn en, eller enda bedre, to ganger. Fylle på med litt smak og vite at det lille ekstra er det som lager festen.

Det er med kaker som med oss mennesker. Byr du på det lille overraskende ekstra, så er du festligere enn alle andre.

Og du huskes.

Men for all del. Vil du bake en kake uten opplevelse, så gjør for all del det. Det er du som kommer til kort der til slutt.

Det skal helst smake fest hele veien. Både fra kakefatet og i livet.

LES OGSÅ: BYBLOGGEN: Nansetgata-alternativet er spennende

Artikkeltags