Det er mange som skal hjem til jul. Jeg også. Hjem til Karlsrostredet. Da kjører jeg fra Fritzøe Brygge klokka 16.00 og er hjemme 16.05. Da skal pinnekjøttet deles og legges i vann. Når jobben er gjort henter jeg meg en liten ut av skapet, og skåler for at jeg kan være hjemme. Ta imot barna, lage til mat, bake brød, kjøpe inn det vi trenger av pålegg og drikkevarer og nyte noen altfor få feriedager. Jeg setter meg i godstolen, henter fram nyhetene fra den store verden og ser inn i snøhelvete på Hardangervidda. Lange køer i kolonne fra Haugastøl eller Haukeli. Foreldre med barn som hadde håpet å komme fram føre det ble mørkt. Hjem til mor og far på andre sida av fjellet som hører på værmeldinga ustanselig i håp om at vinden skal løye og at barn og barnebarn trygt skal loses over snøkledde vidder.

 

Empatien griper meg og tankene går tilbake til den gang jeg selv satt i Amazonen, eller folkevogna i køen med en drøm og et håp – at du skulle komme velberget over fjellet med hele familien. Hjem til mor som levde og åndet for å samle alle til den store høytida.

«Dra lille julaften mellom ni og 14, og hjem igjen 1. juledag tidlig på dagen» er meteorologenes råd til de reisende.

Snakk om ferie.

Da er de hjemme seint lille julaften, og så kan julaften brukes til å grue seg til å måtte sette kursen østover igjen.

Det er håpløst å kjøre over fjellet til jul! Det er som om værgudene har bestemt seg for at bare de tøffeste skal slippe forbi.

Jeg innså at jeg var ikke tøff nok, og ga opp tidlig på 90-tallet.

Så da sitter jeg her ved kjøkkendisken og unner meg en liten Oppland. Lar tankene gli tilbake og velsigne de rolige timene, den mørke vinteren, de gode duftene fra røkelsen og det nypyntede grantreet. Låne et øre til den tsjekkiske Askepott-varianten og se på ungene som febrilsk pakker inne de siste gavene.

Sølvguttene henger klumpen på plass i halsen, og sammen med barn, stebarn og barnebarn lar vi julen stråle ut sin stjerneglans med håp om at de som står på fjellet også finner hyrdene som kan bringe de trygt hjem til jul.

God jul!