Det er noe spesielt med tida før jul. Mørket som liksom lukker seg rundt oss på ettermiddagen og himmelen som kjører lysshow på trøtte morgener. Fjorden bader i rødt, rosa, oransje, mens frokosten smøres på fjøla. Og akkurat da fylles i alle fall jeg av en undring og høytid. Noen minutter da jeg kjenner på en takknemlighet over å få bo akkurat her, og kunne ta inn den vakre vinterhimmelen.

Advent har forventning i seg, litt mystikk og litt stress på samme tid. Men mest av alt blir følelsene, i alle varianter, forsterket. Akkurat som skyene på himmelen i denne tiden.

Det er mye som skjer før jul. I avisa skal vi i tillegg til de andre sakene, lage julereportasjer. På skolen er det juletentamen i disse ukene. Spente ungdommer som gruer seg, kjenner på forventningspress, og som får med seg litt ekstra godt i de dagene.

 

Advent er liksom godt og vondt i salig blanding. Mørkt og kaldt ute, men varmt og julepynt inne. Tentamen først og så ferie. Handle inn presanger og streve med å finne de gode gavene, for å kunne nyte å pakke opp på julaften.

Men blir vi litt mer hudløse før jul? Jeg føler det i alle fall sånn. Det blir liksom ekstra ille når noen rammes av alvorlig sykdom på denne tida. Kontrasten til juletiden som ligger foran oss blir så grell. Det synliggjør hvor sårbare vi er, selv i en tid som skal være fylt av glede og kos.

Mest av alt er adventstiden for meg alle drømmene jeg har om hyggelige ting å gjøre. Gå i skogen og plukke med med meg mose, granbar og kongler for å lage egen julepynt. Invitere venner til juleverksted, lage god og heimelaga julemat. Det er ikke så nøye at jeg bare får gjort en brøkdel. Jeg koser meg med tanken.

For jeg har tenkt at i år trenger jeg ikke å gjøre så veldig mye. Himmelen er ferdigpønta, stearinlysa i lysestakene og mose, bar og kongler er hanket inn fra skogen. Jeg dropper alle de tørre julekakene som ingen spiser og lager heller noen gode julesnacks vi kan spise opp underveis.

Så blir det tid til å nyte det gode og samtidig ta inn over seg historiene til mennesker som kjemper sine tunge kamper mens julesangene durer på høyttalerne og butikkene har langåpent.

Advent er tid for følelser og forventning, for mørke og de vakreste farger.