Helt siden mora mi fikk en kasse innsvøpte gravensteinsepler fra en bonde i Granvin, har jeg kjent gleden av å hamstre. Ikke i den forstand at jeg vil ha mer enn det familien har brukt for, men såpass at det er mat i skuffer og skap, øl i kjelleren og rikelig med vin i vinskapet. Jeg planlegger alle taxfreesalg på flyet hjem, sørger for at pinnakjøttet er i hus i god tid før jul, og at akevitt av alle slag er på plass i hjørneskapet. Harrytur har aldri vært min greie.

Men tror du ikke en god kompis fikk lurt meg med her om dagen. Gratistur med ferja til Strømstad i tillegg til en god prat om livet, døden og kjærligheten. Du sier ikke nei til slikt!

 

Så da stod vi på ferjekaia tidlig om morran, og hilste på både ett og femten andre kjente larviksfjes naturligvis i samme ærend som oss. I taxfreebutikken fylte vi opp kvoten med øl, og på polet i Strømstad var det raust med både plass og gode tilbud.

På Nordby kjøpesenter møtte vi igjen manga av de samme ansiktene fra ferja, som liksom oss lot handlekurven sveipe over det meste av det beste og sikkert mye dårlig og dyrt også.

Etter en kjappistur innom Godisfabriken, var «mission completed».

Som sagt - jeg har ikke vært «harry» på noen år, og tvilte litt da jeg skjønte at hele E6 begynte å snevre seg inn like etter vi hadde forlatt de blågule.

«Tollstasjon» stod det med blinkende lys, og på plassen sydet det i gulkledde betjenter som trolig var utkommandert for virkelig å røske tak i nordmenns julehandel hos nabofolket.

Det skal ikke nektes for at det gikk litt kaldt nedover ryggen på et par samvittighetstyngende karer som betaler sin skatt til den norske stat med glede.

Den ene bilen etter den andre ble kommandert til side, og jeg så for meg både pilskasser og vinflasker bli stilt opp langs asfaltkanten og prompte skyssad til «Strømstad åldershem før pansionerade sjömannbrudor».

«Vi kommer til å få oss en god latter av dette når vi får det litt på avstand», sa jeg til kompisen. «Men kjør for fan, han vinket ikke deg inn» repliserte kompisen.

Jeg ga full gass så vin-og brennvinsflaskene klirra «Kling no klokka», og var ute på E6 før de gulkledde rakk å ombestemme seg.

Oj-oj! «Julebrusen» kommer til smake ekstra godt i år. Og Sverige - vi kommer igjen!